Jakie whisky dla początkujących? Które whisky kupić? Whisky single malt czy blended?
Whisky

Jakie whisky dla początkujących? Które whisky kupić? Whisky single malt czy blended?

Dowiesz się:

  • jakie whisky dla początkujących jest ok,
  • z czym pić na start whisky,
  • a także dlaczego warto eksperymentować.

Whisky to tradycyjny alkohol, który od wieków robi furorę na całym świecie. Choć w naszych rejonach zawsze królowała wódka, coraz więcej Polaków chętnie sięga po szkocką. Nie masz doświadczenia z whisky i zastanawiasz się, od jakiej butelki zacząć? Dowiesz się tego z dzisiejszego artykułu!

Jak zacząć pić whisky? Czystą, a może z colą?

Whisky to złożony i pełen niuansu trunek, który przy kilku pierwszych podejściach może Cię odrzucić. Jeśli już jednak przekonasz się do dobrej szkockiej, nie zrezygnujesz z niej przez całe życie. 

Jest spora szansa, że już zdarzyło Ci się próbować tego popularnego napoju alkoholowego – w barze, na domówce lub podczas odwiedzin u znajomych. Może to była czysta szkocka, a może w drinku z colą i cytryną. Nawet jeśli Twoje pierwsze doświadczenia z whisky nie były zbyt przyjemne, jeszcze nic straconego! Nadal możesz nauczyć się ją smakować, a nawet zostać prawdziwym fanem!

Czytaj też: Whisky single malt a whisky blended (whisky mieszana). Czym się różnią?

Świat whisky jest bardzo zróżnicowany, a stylów jej spożywania nie sposób zliczyć. Jedni wolą rozkoszować się trunków ze Szkocji w drinkach, podczas gdy inni patrzą na nich jak na heretyków i świętokradców. Tradycjonaliści zawzięcie bronią whisky bez żadnych dodatków (może poza lodem), jednak mimo ich wysiłków ciekawe koktajle z whisky zdobywają coraz większą popularność.

To jak w końcu pić whisky? Odpowiedź jest prosta: to zależy od Ciebie. Nie ma jednego właściwego sposobu – preferencje dotyczące whisky są subiektywne i zwykle ewoluują z czasem. Nikt nie zmusi Twoich kubków smakowych do lubienia czegoś na siłę. Eksperymentuj, baw się konwencją i próbuj różnych rzeczy, aż w końcu znajdziesz swoje ulubione zestawienie – lub jego brak.

Jaka whisky dla początkujących? Nie bój się eksperymentować!

Whisky, podobnie jak wino, jest niezwykle zróżnicowana pod względem smaku, koloru i aromatu. Wszystko zależy od tego, gdzie i jak jest wytwarzana. Dzięki różnym profilom smakowym trunek ten przemawia do szerokiej gamy podniebień.

Whisky – lub whiskey – można podzielić na kategorie według regionu (szkocka, irlandzka, japońska, bourbon, Tennessee Whisky), ziaren (Malt, Rye, Single Grain), wieku oraz procesu produkcji (blended, single barrel, single pot still, cask strength).

Jak wybrać swoją pierwszą whisky? Pierwszy trunek, jakiego spróbujesz, może pomóc Ci w poznawaniu własnego gustu. Szkocka to mocny, wysokoprocentowy alkohol o ostrym smaku, ale walory smakowe poszczególnych gatunków mogą znacznie się od siebie różnić.

To też pokochasz: Jak przygotować klasyczne whisky sour (whiskey sour)? Poznaj przepisy na drink z whisky!

Na początek warto zacząć od czegoś łagodnego i subtelnego, by Twoje kubki smakowe mogły przyzwyczaić się do whisky. Ważne, byś próbował nowych rzeczy i stale eksperymentował, aż Twoje podniebienie przyzwyczai się do tego alkoholu.

Whisky single malt i blended whisky – od której zacząć?

Single malty różnią się od blended scotch profilami smakowymi, dostępnością, popularnością i procesem destylacji. To, który zdecydujesz się wypić, zależy w dużej mierze od Twoich preferencji.

Aby być single maltem, whisky z jęczmienia musi być wyprodukowana w jednej destylarni. Nie oznacza to jednak, że całość dojrzewa razem – większość single maltów to połączenie trunków starzejących się w wielu różnych beczkach, np. po sherry.

Blended to połączenie szkockiej zbożowej oraz whisky słodowej. W tym przypadku bazą wcale nie musi być jęczmień – może być nią żyto, pszenica lub nawet kukurydza. W przeciwieństwie do single maltów whisky typu blended nie musi być produkowana tylko w jednej destylarni – na jedną mieszankę może składać się nawet 30 różnorodnych trunków!

Od której zaczniesz? To już Twój wybór. Z czasem zapewne spróbujesz obu rodzajów, a może nawet nauczysz się rozróżniać je po smaku.

Przegląd butelek whisky dla świeżaków

Przyjrzyjmy się whisky, które są idealne dla świeżo upieczonych koneserów. Postaraliśmy się, by znalazły się tu także propozycje przystępne cenowo – nie ma sensu kupować najdroższej butelki szkockiej, jeśli jeszcze nie wiesz, czy nie wylejesz jej do zlewu.

Jaka whisky na początek? Zapraszamy do degustacji!

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon – trunek prosto z Ameryki

W każdej butelce bourbonu Jim Bean kryje się ponad 20 lat doświadczenia. To marka z tradycjami, którą przez 7 pokoleń prowadziło aż trzydziestu mistrzów gorzelnictwa. Kentucky Straight Bourbon wyróżnia się lekko pikantnym, dębowym aromatem wanilii, a także łagodnymi nutami karmelu z prażonym, dębowym finiszem.

Jeśli chcesz spróbować dobrej amerykańskiej whisky bez wydawania fortuny, to dla Ciebie świetna propozycja!

Smak: lekko pikantny, z nutami wanilii i karmelu.

Finisz: średni do krótkiego, oparty głównie na nutach dębu i przypraw, lekko dymny.

Cena: ok. 95 zł.

Johnnie Walker Black Label 12 yo – owocowa whisky typu blended

Black Label to whisky z gatunku blendów, którą jednak polubią nawet wielbiciele single maltów. To nieco droższy i lepszy jakościowo kuzyn dostępnego w każdym sklepie Red Labela. Spróbowanie jej da Ci pewien ogląd na to, jak smakuje whishy torfowa.

Smak: wyczuwalny lekki dym oraz torf, nuty miodu, karmelu i wanilii.

Finisz: mocny, kombinacja słodu, dębu i cytryny.

Cena: ok. 100 zł.

Bushmills Single Malt 10 yo – smak i aromat whiskey z Irlandii

Bushmills to jedna z najbardziej znanych marek irlandzkiej whiskey. Niektórzy twierdzą nawet, że to najstarsza gorzelnia w Irlandii, a może nawet i na świecie – nie ma jednak na to twardych dowodów.

Ta konkretna butelka to połączenie whisky leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry. Jego słodkie nuty z pewnością przypadną Ci do gustu!

Smak: słodko-cierpkie nuty jabłka, banana i wanilii, a także odrobina pieprzu i cynamonu.

Finisz: drewno i pieprz.

Cena: ok. 130 zł.

Glenfiddich 12 yo – whisky single malt dla początkujących

Glenfiddich 12 to łagodna, aksamitna whisky z wyraźną owocową nutą i długim finiszem. To doskonały wybór na każdą okazję, szczególnie dla początkujących koneserów. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z whisky, z pewnością docenisz jej delikatny smak.

Glenfiddich starzeje się przez 12 lat w amerykańskich i europejskich beczkach dębowych. Trunek ten zdobył wiele nagród i jest wysoko ceniony zarówno przez smakoszy, jak i krytyków.

Smak: lekki, kwiatowy, przyprawowy, bardzo łagodny.

Finisz: słodki, z nutą dębu, ogólnie owocowy i oleisty.

Cena: ok. 140 zł.

Glenmorangie 10 yo – klasyczna single malt whisky

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z whisky single malt, Glenmorangie będzie świetnym wyborem na początek. Z pewnością pokochasz jej łagodny smak z nutami toffi, dębu i delikatnej rozgrzewającej przyprawy. To najdroższa whisky w naszym zestawieniu, ale swoją cenę nadrabia jakością!

Smak: wanilia, miód i cytryna z domieszką imbiru i pieprzu.

Finisz: krótki i rozgrzewający, waniliowo-brzoskwiniowy.

Cena: ok. 170 zł.

Śledź naszego bloga o whisky i nie tylko!

Jesteś miłośnikiem whisky i innych alkoholi? Koniecznie śledź naszego bloga – regularnie wrzucamy tu ciekawostki i newsy na temat trunków o wyższym i niższym woltażu. Z nami poznasz świetne przepisy na drinki, dowiesz się, jaki alkohol kupić na prezent i o wiele więcej.

Zapisz się do naszego newslettera!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!