Jak przygotować klasyczne whisky sour (whiskey sour)? Poznaj przepisy na drink z whisky!
Drinki,  Whisky

Jak przygotować klasyczne whisky sour (whiskey sour)? Poznaj przepisy na drink z whisky!

Dowiesz się:

  • skąd się wzięło whisky sour,
  • jaki jest przepis na klasyczne whisky sour,
  • a także jak zrobić whisky sour w Thermomixie.

W zimie rozgrzewa, w lecie orzeźwia… Whisky sour ma wszystko, czego można chcieć od drinka. Jednak czym właściwie jest ten koktajl, skąd się wziął i dlaczego zdobył taką popularność w barach na całym świecie? Przeanalizujmy historię i skład whiskey sour oraz poznajmy kilka przepisów na tego drinka!

Jaka jest historia whisky sour?

Whisky Sour to idealne słodko-kwaśne połączenie na każdą okazję. W swojej tradycyjnej wersji składa się on z burbona lub whisky i soku z cytryny, a także odrobiną syropu cukrowego dla słodyczy.

Pierwsze wzmianki o drinku pochodzą z 1862 roku, a dokładniej z podręcznika The Bartenders Guide Jerry’ego Thomasa. Można jednak spokojnie założyć, że ludzie pili „kwaśną whisky” na długo przed tym, jak pojawiła się ona w książce. Komu możemy podziękować za ten pyszny trunek? Jak w przypadku wielu drinków, zawdzięczamy go… żeglarzom.

W XIX wieku podróżowanie drogą morską przysparzało naprawdę wielu trudności. Problemem było np. znalezienie czystej, świeżej wody podczas długich rejsów. Marynarze sięgali więc po whisky, gin, rum i inne wysokoprocentowe alkohole. Brak źródła wody pitnej to jednak nie wszystko – przez niedobór witaminy C wielu żeglarzy cierpiało na szkorbut.

Sprawdź to: Cuba Libre i Mojito? Poznaj najlepsze przepisy na drinki z białym rumem

W tamtych czasach zabierano na rejsy ogromne ilości cytryn, limonek i pomarańczy. Marynarze przewozili też alkohol – jak już wspomniano, bardzo często była to whisky lub bourbon. W efekcie powstała whiskey sour – idealne połączenie zwalczających szkorbut cytrusów i alkoholu, który skutecznie gasił pragnienie żeglarzy.

Po kwaśny drink na morzu sięgano przez wiele lat. Gdy w końcu dotarł do wybrzeża Stanów Zjednoczonych, jego popularność tylko wzrosła. Współcześni barmani często dodawali ubite białko jaja kurzego, by uzyskać charakterystyczną kremową piankę. Na przestrzeni lat powstało również wiele odmian tego koktajlu, a najsłynniejsza nich to New York Sour – klasyczna odmiana z odrobiną czerwonego wina.

Smak tego drinka ze szkockiej, irlandzkiej lub amerykańskiej whisky do dziś robi furorę na całym świecie.

Whisky sour z białkiem i nie tylko! Przepisy na drinki

Co jest kluczem do doskonałej whisky sour? Właściwa równowaga. Dobry przepis na kwaśną whisky ma odpowiednie proporcje jasnego, orzeźwiającego soku z cytryny, rozgrzewającego bourbonu i słodkiego syropu cukrowego. W ten sposób powstaje orzeźwiający koktajl, który nie jest ani zbyt mdły, ani przesadnie gryzący.

Czytaj też: Whisky torfowa single malt. Czym jest? Skąd torf w szkockiej whisky?

Ważne jest, by zawsze używać świeżo wyciśniętego soku – wówczas ten drink na bazie whiskey nie ma sobie równych. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, możesz ją wymienić na limonki; świetnie sprawdzi się także mieszanka tych dwóch. Podawaj ten napój alkoholowy z lodem, plasterkiem pomarańczy i wiśnią Maraschino dla ozdoby.

Chcesz zrobić tego drinka samemu? Nie musisz szukać dalej! Poniżej znajdziesz najpopularniejsze receptury i przepisy na whisky sour.

Klasyczna whiskey sour

Popularność klasycznej whisky sour spadła w drugiej połowie XX wieku, gdy na znaczeniu zyskały wstępnie butelkowane składniki, a ponadczasowe połączenie świeżego soku z cytryny i cukru zostało zastąpione pakowaną owocową mieszanką. Jednak na przełomie XX i XXI wieku, gdy bary powróciły do klasyków ze świeżych składników, ten słodko kwaśny koktajl ponownie odzyskał swoją pozycję na szczycie klasycznego panteonu koktajli.

To też pokochasz: Bourbon. Co to jest? Czym się różni od whisky i whiskey? Z czym go pić?

Znajdziesz niezliczone odmiany tego napoju w książkach koktajlowych i przepisach na całym świecie, ale trudno jest pobić proste piękno trzyskładnikowego oryginału. Oto jak go przyrządzić krok po kroku!

Składniki:

  • 60 ml whisky;
  • 30 ml świeżego soku z cytryny;
  • 15 ml syropu cukrowego;
  • białko jaja (opcjonalnie);
  • plasterek cytryny (do dekoracji);
  • wisienka Maraschino (do dekoracji).

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj whisky, sok z cytryny i słodki syrop w wypełnionym lodem shakerze.
  2. Wstrząśnij energicznie przez 10-15 sekund.
  3. Przelej porcje koktajlu do szklanek na świeżym lodzie.
  4. Udekoruj cytryną i wisienką Maraschino.

Uwaga! Jeśli chcesz uzyskać kremową piankę, dodaj białko jaja do shakera z resztą składników na samym początku, ale wstrząsaj „na ciepło”, tj. bez lodu. Dopiero później dodaj kostki lodu i przejdź do punktu 2.

Whisky sour Thermomix

Thermomix to urządzenie, które świetnie nadaje się do przygotowywania pysznych drinków i koktajli. Dzięki niemu możesz przygotować też rewelacyjną wersję whiskey sour. Przekonaj się, jakie to proste!

Składniki:

  • 60 ml whisky;
  • 30 ml świeżego soku z cytryny;
  • 15 ml cukru pudru;
  • plasterek cytryny (do dekoracji);
  • wisienka Maraschino (do dekoracji).

Przygotowanie:

  1. Miksuj cukier puder na poziomie obrotów TURBO przez około 20 sekund.
  2. Dodaj alkohol i sok z cytryny.
  3. Miksuj przez około 10 sekund na 4 poziomie obrotów.
  4. Przelej do schłodzonych szklanek i dodaj kostki lodu.
  5. Opcjonalnie udekoruj cytryną i wisienką.

New York Sour

The New York Sour rozszerza tradycyjną recepturę Whisky Sour o porcję wytrawnego czerwonego wina. Trunek ten nadaje napojowi swoich walorów aromatycznych i głębokiej czerwieni. Uważa się, że New York Sour sięga lat 70. lub 80. XIX wieku, chociaż w tym czasie podawano go pod innymi nazwami, np. Continental Sour. Możliwe też, że New York Sour powstał w Chicago, ale z czasem nowojorska wytwórnia przejęła ten pomysł i nigdy go nie porzuciła.

Składniki:

  • 60 ml żytniej whisky lub burbonu;
  • 30 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny;
  • 15 ml syropu cukrowego;
  • białko jaja (opcjonalnie);
  • 15 ml czerwonego wina.

Przygotowanie:

  1. Wlej whisky, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jaja (opcjonalnie) do shakera z lodem.
  2. Mocno wstrząśnij, aż całość się dobrze schłodzi.
  3. Przelej całość do szklanek na świeżym lodzie.
  4. Powoli wlewaj czerwone wino po tylnej części łyżki barowej – tak, aby unosiło się na wierzchu napoju.

Uwaga! Jeśli chcesz uzyskać kremową piankę, dodaj białko jaja do shakera z resztą składników na samym początku, ale wstrząsaj „na ciepło”, tj. bez lodu. Dopiero później dodaj kostki lodu i przejdź do punktu 2.

Poznaj nasze przepisy na whisky sour bez białka i nie tylko!

Zapowiada się wieczór z wódką? A może dla odmiany spróbujesz barmańskiego specjału, który istnieje już od kilkuset lat? Przyrządź i przelej do szklanki drinka typu sour, a poczujesz się jak XIX-wieczny marynarz. Twoje zdrowie!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!