Whisky

Bourbon. Co to jest? Czym się różni od whisky i whiskey? Z czym go pić?

Dowiesz się:

  • co to jest bourbon,
  • skąd pochodzi,
  • czym się różni burbon, whisky od whiskey.

Każdy bourbon to whisky, ale nie każda whisky to bourbon. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to podobne trunki, istnieje między nimi kilka zasadniczych różnic. Czym różni się jedno od drugiego? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie!

Czym jest bourbon?

Bourbon to odmiana whisky, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Głównym składnikiem tego trunku jest kukurydza, a on sam dojrzewa w nowych, zwęglonych dębowych beczkach. Nazwa Bourbon pochodzi od francuskiej rodziny królewskiej, na której cześć nazwano także jedno z hrabstw w stanie Kentucky.

Sprawdź też: Jak przechowywać whisky, żeby wciąż było zacne?

Kukurydza, dębowe beczki i Kentucky – te trzy charakterystyczne elementy amerykańskiego ducha zamknięte w butelce – to właśnie bourbon. Choć to właśnie one są fundamentem każdej wyprodukowanej partii, destylacja burbona to o wiele bardziej złożony proces.

W przeszłości destylarnie często rozcieńczały swoje whisky, bezczelnie oszukując w ten sposób swoich klientów. By temu zapobiec, władze federalne ustanowiły szereg standardów, które musi spełniać burbon:

  • zacier powinien zawierać minimum 51% kukurydzy;
  • destylat nie może mieć więcej niż 80% alkoholu;
  • słód jęczmienny musi być w pełni naturalny;
  • leżakowanie powinno trwać minimum dwa lata (w przypadku gatunku Straight Bourbon).

Co jeszcze wiemy o historii tego zacnego trunku?

Kentucky – ojczyzna amerykańskiej whiskey

W Nowym Świecie na kolonistów czekało prawdziwe bogactwo zasobów naturalnych. Nie powinno zatem dziwić, że osadnicy wykorzystali je do produkowania własnego alkoholu.

Wbrew często powielanym mitom, to nie bourbon był pierwszą amerykańską interpretacją szkockiej sztuki gorzelnictwa. Jego przodkiem była whisky produkowana z samego żyta. Choć różniła się ona od znanych nam współcześnie single malt czy blended whisky, miała swój niepowtarzalny smak i aromat. Z czasem część żyta zaczęto zastępować kukurydzą. Był to pierwszy krok do powstania trunku, który dziś znamy jako whisky bourbon.

To też musisz wiedzieć: Whisky single malt, czyli najszlachetniejszy ze szlachetnych

Dlaczego właśnie Kentucky? Z kilku powodów. Stan ten był obfity nie tylko w zboża, ale także w wysokiej jakości wodę. Przy każdym naturalnym zbiorniku znajdował się młyn, który mielił kukurydzę oraz destylarnia, która przerabiała ją na whisky. W ten sposób powstały rozległe systemy rzeczne, które służyły do transportu i sprzedaży alkoholu.

Wtedy właśnie narodził się Burbon.

Bourbon a whisky – kluczowe różnice

Whisky destylowana jest ze sfermentowanej mieszanki ziaren, zwykle kukurydzy, jęczmienia, żyta i pszenicy. W zależności od tego, jaki stosunek ziaren zawiera dany zacier, alkohol klasyfikowany jest jako whisky lub bourbon.

Aby whisky mogła być nazywana bourbonem, mieszanka zboża musi składać się w większości z kukurydzy. Jej dopełnieniem jest żyto lub – rzadziej – pszenica. Z zasady pszeniczny burbon ma łagodniejszy smak, żytni z kolei cechuje się mocnym aromatem.

Kolejnym krokiem jest proces dojrzewania w beczkach. Amerykańskie prawo wymaga, by burbon starzał się w nowej, zwęglonej beczce wykonanej z dębu. Swego czasu stanowiło to problem dla wielu gorzelników – nieoczekiwany boom na burbon przełożył się na niedobór baryłek do przechowywania whisky.

Ostatnie kryterium: burbon musi być produkowany w USA.

Ile powinien leżakować bourbon?

Bourbon dojrzewa znacznie krócej niż większość innych whisky. Okres starzenia nie jest jednoznacznie określony, a niektórzy producenci sprzedają jako burbon nawet trzymiesięczny produkt. Wyjątkiem jest tu Straight Bourbon, który zgodnie z prawem musi dojrzewać co najmniej dwa lata. Można zatem założyć, że prawdziwy burbon potrzebuje właśnie dwóch lat leżakowania.

To też zobacz: Whisky torfowa single malt. Czym jest? Skąd torf w szkockiej whisky?

Niektórzy gorzelnicy postanowili jeszcze wydłużyć ten okres. Nieco bardziej niszowe odmiany burbonu dojrzewają od 5 do 12 lat, w związku z czym nabierają charakterystycznej goryczki. Partie, które leżakują ponad 12 lat mają kwaśno-gorzki posmak, który przyciąga jedynie garstkę koneserów.

Prawo federalne Stanów Zjednoczonych mówi, że producent burbona leżakującego krócej niż 4 lata musi wykazać i udostępnić dokładny okres dojrzewania alkoholu.

Z czym pić bourbon?

Tradycjonaliści podają burbon w temperaturze pokojowej i piją go bez żadnych dodatków. Nie da się ukryć, że w ten sposób smak alkoholu będzie wyczuwalny najwyraźniej. Wbrew pozorom jednak wcale nie jest to jedyna słuszna droga picia amerykańskiej whisky. Po pierwsze, nie każdemu odpowiada ostry smak czystego burbonu. Po drugie – butelka butelce nierówna, a niektóre niższej jakości napoje warto zmieszać z innymi składnikami.

To też warto wiedzieć: Jak przygotować klasyczne whisky sour (whiskey sour)? Poznaj przepisy na drink z whisky!

Burbon to składnik wielu świetnych drinków. Te wyrafinowane, eleganckie i aromatyczne koktajle to świetny sposób na poszerzenie alkoholowych horyzontów. Popularne mieszanki to m.in.:

  • burbon z colą – prosty, słodki drink, który skutecznie maskuje prawdziwy smak whisky, co może być wadą lub zaletą;
  • Old Fashioned – dodatek lodu i cukru równoważy intensywny smak burbona, ale nie zabija jego oryginalnego smaku, a dodatkowo go podkreśla;
  • Manhattan – popularny koktajl złożony m.in. z whisky, angostury i wermutu;
  • Mint Julep – orzeźwiający koktajl popularny w południowej części USA. Składa się z mięty, burbona i syropu cukrowego.

To, rzecz jasna, nie są wszystkie dostępne kombinacje. Możliwości jest nieskończenie wiele i tylko od Ciebie zależy, na co się zdecydujesz.

Tennessee Whiskey czy Wild Turkey? Wybierz swoją ulubioną amerykańską whisky!

Burbon to amerykański odpowiednik tradycyjnej szkockiej whisky. Choć są do siebie zbliżone, różnice widoczne są na każdym kroku i nie pozwalają o sobie zapomnieć.

Próbowałeś już amerykańskiej whisky? Jeśli nie, koniecznie to zmień! Zamów amerykański burbon przez sklep internetowy i przenieś się zmysłami do słonecznego Kentucky!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!