Whisky

Whisky single malt, czyli najszlachetniejszy ze szlachetnych

Whisky single malt to wyjątkowa odmiana szkockiego trunku, kojarzona z wyjątkową jakością i szczególną elegancją. Destylarnie zajmujące się produkcją tego gatunku wyrastają jak grzyby po deszczu. Z kolei uznane marki podnoszą poprzeczkę dzięki wprowadzaniu innowacyjnych metod destylowania tej szkockiej. Dowiedz się, czym jest single malt i których warto spróbować w pierwszej kolejności!

Single malt whisky – co to jest?

By zrozumieć rolę słowa „single” w whisky należy przenieść się do Szkocji, gdzie styl ten udoskonalono do poziomu sztuki. Szkocka whisky single malt to jeden z najbardziej regulowanych i rygorystycznych gatunków alkoholu na świecie. 

Procesem jego produkcji rządzi szereg zasad. Przede wszystkim musi być:

  • wykonany w całości ze słodu jęczmiennego;
  • destylowany w miedzianym destylatorze;
  • leżakowany przez co najmniej trzy lata w dębowych pojemnikach;
  • butelkowany z zawartością alkoholu minimum 40%;
  • produkowany w Szkocji. 

W Szkocji określenia „single” można używać tylko w odniesieniu do whisky, którą wyprodukowano w jednej destylarni. Jeśli w butelce znajduje się mieszanka whisky słodowych produkowanych w kilku różnych zakładach, nazywa się to szkocką whisky typu blended malt. Ciekawostka: to właśnie „blendy” wykorzystuje się do przyrządzenia drinków z whisky. Single malty mają zbyt bogate bukiety, aby mieszać je z innymi napojami.

Zbożowe whisky „single malt” – jak to z nimi jest?

Choć whisky produkowane ze zboża nie spełniają rygorystycznej definicji single malt, również można zaliczyć je do tego gatunku. Konieczne jest oczywiście spełnienie pozostałych warunków, czyli m.in. produkcji w jednej destylarni. Jeśli jednak zmieszamy whisky słodową i zbożową, otrzymamy whisky blended.

Podczas gdy single malt whisky jest najpopularniejszym stylem w Szkocji, blended whisky nadal stanowi lwią część światowego rynku produkcji tego trunku. 

Czym się różni whisky blended od single malt?

Wspomnieliśmy już o różnicach między single malt a whisky blended. Czas dokładniej przyjrzeć się temu, co łączy i dzieli te dwa gatunki. 

  • Liczba destylarni. Whisky single malt z definicji są produktem jednej destylarni. Whisky mieszane (blended) to połączenie dojrzałego i sfermentowanego słodu i ziarna z wielu różnych gorzelni.
  • Długość dojrzewania. Kupując single malt możesz spodziewać się, że Twoja whisky dojrzewała przez co najmniej trzy lata. W przypadku większości blended whisky proces ten trwa minimum pięć lat. 
  • Smak. Choć na smak whisky wpływa znacznie więcej czynników, istnieją pewne różnice między trunkami single malt i blended. Ta pierwsza, ze względu na swoje pochodzenie, zazwyczaj cechuje się bardziej jednolitym smakiem. Druga natomiast jest efektem połączenia składników z wielu różnych źródeł, dzięki czemu może oferować bardziej różnorodne doznania smakowe. W tej kwestii warto jednak sugerować się tym, jak przebiega cały proces produkcji, a nie jedynie ilością słodów. 

Whisky Single Malt – ranking

Jest wiele aspektów, na podstawie których można porównać whisky single malt: cena, miejsce produkcji, użyty słód, długość dojrzewania i nie tylko. My zdecydowaliśmy się przedstawić ciekawe propozycje whisky w różnych przedziałach cenowych. Sam zdecyduj, ile chcesz wydać na butelkę dobrego alkoholu! 

Whisky single malt do 100 zł – Glen Grant Major’s Reserve

Glen Grant to trunek idealny dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z single malt whisky. Marka koncentruje się na swojej misji, którą jest produkcja lekkiej i łatwej do picia whisky. To przystępny napój, który możesz pić bez dodatków lub wykorzystać jako aperitif. 

Jej pomysłodawca, James „The Major” Grant, był pierwszym człowiekiem, który zainstalował elektryczne oświetlenie w szkockiej destylarni. Co więcej, jako pierwsza osoba w tamtejszych górach kupił sobie samochód. Major’s Reserve odzwierciedla charakter swojego twórcy, będąc hołdem dla jego towarzyskiego i innowacyjnego ducha. 

Whisky single malt do 150 zł – Deanston Virgin Oak

Ten single malt marki Highland najpierw dojrzewa w baryłkach po burbonie, a następnie przelewany jest do nowych beczek z amerykańskiego dębu. W efekcie powstaje dojrzały – rzadko spotykany w tak młodej whisky – smak. Rezygnacja z procesu filtrowania na zimno i naturalny kolor nadaje temu trunkowi autentycznego charakteru, smaku i koloru. 

Pokochasz też: Historia whisky, czyli jak powstał ten zacny trunek dla milordów?

Virgin Oak produkowany jest w tradycyjny sposób, przy użyciu naturalnych składników i wysokiej jakości wody. Co więcej, zakład stawia na ekologiczne rozwiązania i wykorzystuje tylko własne źródła energii elektrycznej. 

Single malt do 200 zł – Glenfiddich 12Y 40%

Glenfiddich nie bez powodu jest najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie. Jego sukces wynika z przystępnej – jak na whisky z wyższej półki – ceny i doskonałego smaku. Trunek popija się bardzo przyjemnie i cechuje się wszechstronnością, która pozwala cieszyć się nim w każdej sytuacji. Glenfiddich to whisky odpowiednia dla kogoś, kto chce wejść w świat szkockiej whisky single malt.

Zapach trunku charakteryzuje się nutami kwiatowymi z domieszką słodkich owoców i miodu. Uzupełnia to miodowy posmak z akcentami gruszki i subtelnymi nutami dębu.

Glenfiddich 12 Year Old dojrzewa w najlepszych amerykańskich beczkach po burbonie i hiszpańskiej sherry przez co najmniej 12 lat. Baryłki z hiszpańskiego dębu po sherry dodają jej rozkosznej owocowej nuty – być może to właśnie one są tajemnicą jej smaku.

W niektórych zestawach razem w Glenfiddich otrzymasz także dwie eleganckie szklanki do whisky. 

Dobra whisky single malt na prezent lub dla siebie

Należysz do grona miłośników whisky single malt? A może stawiasz dopiero pierwszej kroki jako koneser ekskluzywnych szkockich trunków? Sprawdź nasze propozycje i wybierz whisky, która zostanie z Tobą na dłużej! 

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!