Whisky

Drinki z whisky, które rzucą Cię na kolana

Poznasz:

  • najlepsze drinki z whisky,
  • przepisy na te trunki,
  • a także jak je przygotować.

Świat whisky jest rozległy i stale się rozwija – podobnie jak długa lista przepisów na drinki. Istnieje jednak kilka sprawdzonych receptur, które entuzjaści szkockiej piją od lat, dziesięcioleci, a może nawet jeszcze dłużej. Przygotowaliśmy dla Ciebie drinki z whisky, na których punkcie Twoi goście oszaleją!

Drinki z whisky – przepisy na rewelacyjne koktajle

Niektórzy uważają, że whisky i burbon powinno się pić bez żadnych dodatków. Gdy mają ochotę na drinka, sięgają po napój z wódką, rumem lub tequillą. Z pełną śmiałością pozwolimy sobie podważyć ten pogląd! Drinki z whisky to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie i nie ma żadnego powodu, by nie mógł on służyć jako podstawa dla wielu pysznych koktajli. Szkocka, burbon, irlandzka – whisky dostępna jest w wielu rodzajach i odmianach, co tylko poszerza dostępne kombinacje. 

Czego – oprócz szklanek do whisky i składników – potrzebujesz, by przyrządzić drinki z whisky? Thermomix lub inny blender przyda się do przygotowania bardziej zaawansowanych propozycji. Jeśli jednak nie masz przy sobie tego typu urządzenia, nic straconego! Nie wszystkie koktajle tego wymagają, a część z nich możesz także wymieszać ręcznie.

Polubisz też: Historia whisky, czyli jak powstał ten zacny trunek dla milordów?

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka – naszych zdaniem –  najciekawszych koktajli. Te proste drinki z whisky możesz łatwo przygotować w zaciszu własnego domu, nawet w trakcie imprezy!

Klasyczna Whisky Sour – orzeźwiający drink z whisky

Sour to jeden z najstarszych koktajli whisky na świecie – pierwsze przepisy opisujące jego przygotowanie pojawiły się już w XIX wieku. By go przyrządzić, potrzebujesz przede wszystkim słodkiego syropu, kwaśnego soku cytrynowego i mocnej szkockiej lub burbona. To właśnie idealna równowaga między tymi trzema składnikami sprawia, że Whisky Sour jest tak smaczne i orzeźwiające. Możesz użyć dowolnego gatunku whisky, choć wiele osób twierdzi, że Sour szczególnie dobrze smakuje z burbonem.

Składniki:

  • 40 ml whisky,
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 10 ml słodkiego syropu,
  • lód,
  • wiśnia do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do shakera dodaj lód, whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.
  2. Wstrząśnij do schłodzenia.
  3. Przelej drinka do szklanki.
  4. Udekoruj wiśnią.

Irish Coffee – najsmaczniejszy drink z whisky

Kawa po irlandzku to świetny drink na gorąco, który jest szczególnie popularny w mroźne zimowe dni. Syrop z brązowego cukru i niesłodzona ciężka śmietanka zmieszane z kawą i irlandzką whisky nadają napojowi smak podgrzanego likieru śmietankowo-kawowego.

Składniki:

  • 50 ml irlandzkiej whisky,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu,
  • 150 ml mocnej, świeżo parzonej kawy,
  • schłodzona śmietanka – 30 lub 36%.

Przygotowanie:

  1. Nalej do szklanki lekko podgrzaną whisky (wcześniej możesz ocieplić naczynie, wlewając do niego gorącej wody).
  2. Dodaj brązowy cukier lub syrop i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  3. Dolej świeżo zaparzonej, mocnej kawy i zamieszaj. 
  4. Ubij śmietankę na piankę i udekoruj nią drinka. 

Sazerac – dobry drink z whisky

Stworzony w Nowym Orleanie Sazerac ma przyjemny słodki smak zrównoważony przez gorzkie, cytrynowe, proste syropy i ziołowy likier. Wszystkie różne smaki tworzą cudowną równowagę i przyjemną słodycz. Ludziom podoba się połączenie smaków ziół i cytrusów z ciepłym żytem lub burbonem.

Składniki:

  • 10 ml absyntu,
  • 40 ml żytniej whisky,
  • 5 ml słodkiego syropu,
  • 2-3 krople likieru Peychaud’s Bitters,
  • lód
  • skórka z cytryny do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Do schłodzonej szklanki wlej słodki syrop, Peychaud’s Bitters, absynt i łyżkę wody. Zamieszaj. 
  2. Drugą szklankę wypełnij kostkami lodu, po czym wlej do niej żytnią whisky i dodaj skórkę z cytryny.
  3. Wlej szklankę z zamieszanymi składnikami do naczynia z whisky. 
  4. Zamieszaj mieszadełkiem. 

Hot Toddy – drink z whisky na przeziębienie

Nic nie pomoże Ci wrócić do zdrowia tak szybko jak Hot Toddy. Ten tradycyjny zimowy rozgrzewacz zdobył swoją popularność w czasie istnienia kolonii brytyjskich i do dziś pozostaje jednym z najlepszych drinków na chłodne dni. Możesz wykorzystać do niego dowolny rodzaj whisky, ale najlepiej sprawdzi się żytnia, szkocka blended lub burbon.

Składniki:

  • 60 ml whisky,
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 15 ml miodu lub syropu cukrowego,
  • ciepła woda do uzupełnienia,
  • plaster cytryny do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej kubek, napełniając go gorącą wodą.
  2. Gdy naczynie będzie ciepłe w dotyku, wylej wodę.
  3. W kubku wymieszaj whisky, sok z cytryny, miód/syrop i gorącą wodę.
  4. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
  5. Udekoruj plastrem cytryny. 

Old Fashioned – whisky w starym, dobrym stylu

Ten tzw. staromodny koktajl składa się z cukru, wody, likieru Bitters, whisky, pomarańczy i wiśni do dekoracji. Mocna whisky, taka jak burbon, whisky z Tennessee lub żytnia, sprawdza się w tym drinku wyjątkowo dobrze. Słodycz kostki cukru świetnie komponuje się z burbonem, a nuta pomarańczy w ozdobie wydobywa cytrusowe nuty w whisky. Koneserzy doceniają równowagę smaków w tym napoju, który od lat 60. XX wieku nawet na chwilę nie wyszedł z mody.

Składniki:

  • 50 ml whisky,
  • 10 ml słodkiego syropu,
  • kilka kropel angostury Bitters,
  • zest ze skórki pomarańczy,
  • 5-10 ml wody,
  • lód,
  • wiśnia do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do szklanki mieszającej dodaj lód, whisky, syrop cukrowy, skórkę pomarańczy, Bitters i wodę.
  2. Energicznie wymieszaj i pozwól, by napój się schłodził.
  3. Wlej drinka do szklanki z kilkoma kostkami lodu. 
  4. Udekoruj wiśnią. 

Przygotuj proste drinki z whisky!

A jaki jest Twój ulubiony drink z whisky? Gdy następnym razem będziesz miał w planach picie szkockiej lub burbonu, przypomnij sobie nasze propozycje i poeksperymentuj z tym, co masz pod ręką!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!