Te syropy muszą zagościć w Twoim barku! Poznaj najlepsze likiery do drinków
Dowiesz się:
- jakie likiery do drinków są najlepsze,
- ile mają procent,
- a także dlaczego powinieneś mieć je w barku.
Czy jest na sali ktoś, kto nigdy nie próbował likieru? Te wyjątkowo pyszne trunki są świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Jednak ich wyjątkowy smak i aromat sprawia, że świetnie nadają się także do alkoholowych koktajli. Które syropy do drinków powinny koniecznie znaleźć się w Twoim barku? Zapoznaj się z naszą listą i sprawdź sam!
Spis treści
- 1 Pyszne likiery i syropy do drinków
- 2 Amaretto – migdałowy likier alkoholowy
- 3 Cointreaou – cytrusowy likier
- 4 Blue Curacao – pomarańczowy syrop barmański
- 5 Malibu – kokosowy likier na bazie rumu
- 6 Irish Cream – połączenie śmietanki i whisky
- 7 Kahlua – pyszny likier kawowy
- 8 Maraschino – aromat dzikich wiśni do koktajli
- 9 Poznaj likiery, z których przyrządzisz pyszne drinki!
Pyszne likiery i syropy do drinków
Wiesz, po czym poznać solidnie zaopatrzony barek? Pierwszą odpowiedzią, jaką przyjdzie Ci do głowy, będzie prawdopodobnie imponująca kolekcja wysokoprocentowych alkoholi. To prawda, jednak każdy szanujący się barman zawsze ma pod ręką kilka wybornych likierów. Bez względu na to, ile masz butelek ginu, tequili, wódki czy burbona, bez zestawu syropów możesz zapomnieć o wielu znamienitych koktajlach.
Likiery są jak aktorzy drugoplanowi – choć zazwyczaj stoją w cieniu gwiazd ekranu, bez nich nie powstałby żaden dobry film. Jednak syropów do alkoholu jest niemal tyle, ile samych wysokoprocentowych trunków, a kombinacji – jeszcze więcej. Na szczęście dla Ciebie zebraliśmy tutaj najpopularniejsze i najsmaczniejsze likiery barmańskie, w które koniecznie musisz się zaopatrzyć!
Czytaj też: Próbowałeś kiedyś alkoholi regionalnych? Spróbuj pysznych trunków z polskich regionów!
Amaretto – migdałowy likier alkoholowy
Amaretto to włoski likier o smaku migdałowym. Jego nazwa wywodzi się od słów amaro (wł. gorzki) i przyrostka „etto” (wł. mały). W dosłownym tłumaczenie amarettu oznacza zatem „lekko gorzki” likier.
Istnieją różne wersje tego, kiedy i jak powstał ten likier migdałowy. Legenda głosi, że to rodzina Lazzaroni jako pierwsza stworzyła amaretto. Już pod koniec XVIII wieku miała ona wynaleźć pyszne ciasteczka o tej samej nazwie, a 60 lat później stworzyli też likier, który naśladuje smak deseru.
Prawdopodobnie pomyślisz, że skoro amaretto jest likierem migdałowym, to właśnie te orzechy muszą być jego podstawowym składnikiem. Nic bardziej mylnego – choć migdały rzeczywiście są tu ważne, wiele odmian tego trunku powstaje z… pestek moreli.
Amaretto jest znane ze swojego słodko-gorzkiego migdałowego smaku. Konkretne składniki różnią się jednak w zależności od marki – niektóre z nich dodają nawet zioła i przyprawy.
Popularne koktajle z Amaretto to Amaretto Sour i Blushin’Russian.
Zawartość alkoholu: do 30%.
Cointreaou – cytrusowy likier
Cointreau to rodzaj triple sec, czyli mocnego, słodkiego i bezbarwnego likieru o smaku pomarańczowym. Produkowany jest on głównie w Saint-Barthélemy-d’Anjou we Francji. Trunek powstał w latach 70. XIX wieku, ale świat poznałgo dopiero po Światowej Wystawie w Paryżu w 1889 roku. Wytwarza go się go ze skórek słodko-gorzkich pomarańczy i spirytusu z buraków cukrowych.
Likier jest używany jako aperitif i digestif, tj. napój alkoholowy spożywany przed lub po posiłkach. To także składnik kultowych koktajli takich jak Margarita i Cosmopolitan.
Zawartość alkoholu: 40%.
Blue Curacao – pomarańczowy syrop barmański
Blue Curaçao to popularny likier wykorzystywany w wielu koktajlach i drinkach takich jak Blue Lagoon czy popularne Kamikadze. Jego smak jest efektem wykorzystania skórki wysuszonych owoców cytrusowych Laraha, które uprawia się właśnie na wyspie Curaçao.
To też pokochasz: Wódka czysta z żyta, a może smakowa? Czy whisky to wódka? Poznaj rodzaje alkoholu Słowian!
Likier zawdzięcza swój niebieski kolor barwnikowi spożywczemu, który został dodany właśnie po to, aby nadać mu charakterystyczną barwę. Blue Curaçao ma wyrazisty smak, w którym przebijają się słodko-gorzkie nuty. Pod tym względem przypomina triple sec, inną popularną rodzinę likierów o smaku cytrusowo-pomarańczowym.
Zawartość alkoholu: do 25%.
Malibu – kokosowy likier na bazie rumu
Malibu to prawdziwy piracki trunek, który można kupić aż w 150 krajach świata! Ten likier kokosowy na bazie białego rumu jest destylowany w West Indias Rum Distillery Ltd. na Karaibach. Wytwarza się go z melasy – produktu ubocznego rafinacji trzciny cukrowej.
Likier Malibu jest kluczowym składnikiem wielu popularnych drinków – powstaje z niego m.in. Mojito i Pina colada.
Zawartość alkoholu: do 25%.
Irish Cream – połączenie śmietanki i whisky
Irish Cream to nic innego, jak mieszanka irlandzkiej whisky, śmietanki i cukru. Napój stał się popularny w latach 70. XX wieku, gdy jego produkcją zajęła się irlandzka firma RJ Bailey & Company.
Trunek od samego początku miał trafiać do szerokiego grona pijących, a w szczególności do amerykańskiej klienteli. Większość odmian Irish Cream pachnie orzechami laskowymi lub słodkimi migdałami i cechuje się bardzo słodkim smakiem. Do 2003 roku Baileys stał się najlepiej sprzedającym się likierem na świecie, a jego popularność stale rosła.
Popularnym napojem z „irlandzką śmietanką” jest koktajl o sugestywnej nazwie „The Orgasm”.
Zawartość alkoholu: 17%.
Kahlua – pyszny likier kawowy
Legendarna kahlua to likier kawowy wytwarzany w Veracruz w Meksyku. Został on wynaleziony w 1936 roku przez Pedro Domecqua i składa się głównie z rumu, cukru, kawy i ziaren wanilii. Choć wiele osób uważa, że kahlua to likier śmietankowy, w rzeczywistości nie zawiera on w sobie ani odrobiny nabiału.
Likier ten cechuje się bogatym i słodkim kawowym smakiem, który podkreślają nuty karmelu i wanilii. Wykorzystuje się go do dwóch niezwykle popularnych koktajli: Czarnego Rosjanina i Białego Rosjanina.
Zawartość alkoholu: 20%.
Maraschino – aromat dzikich wiśni do koktajli
Maraschino to klarowny likier o smaku wiśniowym. Wytwarza się na wschodnim wybrzeżu Chorwacji, a podstawowym składnikiem jest lokalna odmiana wiśni Marasca. Maraschino to popularny składnik wielu klasycznych drinków i koktajli, dlatego każdy barman powinien mieć go pod ręką. Jeśli kochasz smak wiśni, ale nie przepadasz za przesadną słodyczą, ten likier z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Zawartość alkoholu: 30%.
Poznaj likiery, z których przyrządzisz pyszne drinki!
Masz w sobie barmańskie zacięcie? Jeśli tak, koniecznie zaopatrz się w powyższe likiery do drinków – a przynajmniej w kilka z nich. Mając pod ręką taki asortyment przyrządzisz wiele pysznych koktajli, którymi zachwycisz swoich gości!