Jakie wino jest najzdrowsze? Poznaj właściwości wina!
Wino

Jakie wino jest najzdrowsze? Poznaj właściwości wina!

Dowiesz się:

  • jakie wino jest najzdrowsze,
  • jakie są właściwości zdrowotne wina,
  • a także dlaczego należy je spożywać z umiarem.

Regularne picie czerwonego wina z umiarem niesie ze sobą wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że częste spożywanie umiarkowanej ilości tego trunku o zawartości alkoholu 12-15% zapobiega wielu dolegliwościom, w tym chorobom serca. Jakie zalety ma wino i które gatunki mają najwięcej cennych dla naszego organizmu składników? Przekonajmy się!

Dlaczego wino jest zdrowe? Kluczem jest resweratrol

Prozdrowotne właściwości wina wynikają m.in. z ilości zawartych w nim przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, w tym resweratrolu. Związek ten:

  • zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych;
  • obniża „zły” cholesterol LDL i jednocześnie podnosi „dobry” cholesterol HDL;
  • korzystnie wpływa na mózg;
  • zwalcza stany zapalne spowodowane toksynami i alergenami.

Resweratrol znajduje się w skórkach winogron, dlatego wina czerwone fermentowane ze skórkami zawierają go więcej niż odmiany białe. Różnica jest spora – białe wino może mieć go nawet 5 do 10 razy mniej!

Jakie są właściwości zdrowotne wina?

Czy picie wina jest zdrowe? To zależy od wielu czynników. Składniki zawarte w czerwonym winie sprawiają, że uważa się je za zdrowsze od białego. Szczepy takie jak Merlot Pinot Noir czy Merlot cechują się wyższą zawartością polifenoli. Czy to oznacza, że jaśniejsze odmiany tego trunku są niezdrowe? W żadnym wypadku – one także zawierają wiele cennych składników, w tym takich, których próżno szukać w odmianach czerwonych.

To też przeczytaj: Jaki alkohol do dziczyzny pasuje lepiej, niż świni siodło?

Przyjrzyjmy się kilku korzyściom, jakie wynikają z umiarkowanego picia białego lub czerwonego wina.

Wino chroni układ sercowo-naczyniowy i obniża poziom cukru

Zawarte w winie polifenole zapobiegają niepożądanemu krzepnięciu krwi, utrzymując elastyczność naczyń krwionośnych. Trunek ten cechuje się także niską zawartością cukru. Dlaczego jest to ważne? Duże spożycie cukru wiąże się z cukrzycą, nadciśnieniem, otyłością, chorobami serca i przewlekłym stanem zapalnym. Wina o wysokiej zawartości cukru mają też więcej kalorii.

Jeśli zależy Ci na niskim poziomie cukru, unikaj:

  • gatunków z dodatkiem cukru;
  • win wzmacnianych takich jak porto czy madera;
  • win deserowych i win z późnego zbioru;
  • trunków z etykietą „dolce”, „demi-sec” lub „semi-sec” – zawierają one więcej cukru resztkowego.

Zamiast tego wybieraj dobre wina wytrawne takie jak Pinot Noir lub Sauvignon Blanc, które mają zawierają mało kalorii i śladowe ilości cukru resztkowego.

Obniża poziom złego cholesterolu i utrzymuje szczupłą sylwetkę

Dobra wiadomość – wino pomoże Ci schudnąć! Wszystko dzięki związkowi chemicznemu o nazwie piceatannol, który redukuje komórki tłuszczowe w naszym ciele.

Wino, a konkretnie wino białe, zawiera przeciwutleniacze zwane epikatechiną, kwercetyną i resweratrolem. Mogą one obniżać poziom cholesterolu, a także wspomagać utratę wagi poprzez spalanie tłuszczu z brzucha i zmniejszanie stanu zapalnego powszechnie związanego z otyłością.

Zmniejsza ryzyko Alzheimera

Znajdujący się w winie resweratrol pomaga w utrzymaniu otwartych naczyń krwionośnych, dzięki czemu niezbędny zapas tlenu i glukozy może swobodnie przemieszczać się do mózgu, aby utrzymać go w dobrej kondycji.

Skutecznie zwalcza depresję

Badania wykazały, że osoby umiarkowanie pijące wino są mniej podatne na depresję niż osoby niepijące. Efekt zaobserwowano u badanych, którzy wypijali od dwóch do siedmiu kieliszków czerwonego wina w tygodniu.

Które wino jest najzdrowsze?

Wino winu nierówne! Sprawdźmy, które odmiany tego trunku mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie. Lepiej sięgnąć po czerwone wino wytrawne czy słodką białą odmianę?

Pinot Noir

Uważa się, że spośród wszystkich czerwonych win Pinot Noir ma najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie do wielu czerwonych odmian winogron, owoce Pinot mają cienką skórkę i niewiele tanin, ale za to wysoki poziom resweratrolu. Dodatkowo winogrona Pinot – szczególnie te uprawiane w regionach o chłodnym klimacie – mają stosunkowo mało cukru, więc Pinot Noir ma niższą zawartość alkoholu i mniej kalorii niż pełniejsze wina. 

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to najczęściej uprawiany szczep winogron do czerwonego wina na świecie. Powstałe w ten sposób trunki mają bogate aromaty lukrecji i czarnej porzeczki. Smak to jednak nie wszystko – to także bardzo zdrowe wino. Zawarte w nim związku podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL i obniżają jego „gorszy” odpowiednik. Co więcej, kompozycja flawonoidów w tych winogronach wspomaga syntezę białej i poprawia zdrowie komórek.

Czytaj też: Wino czerwone słodkie czy półsłodkie? Jak powstaje dobre słodkie białe wino deserowe? Dowiedz się!

To pełne, czerwone wino zawiera także proantocyjanidyny – klasę przeciwutleniaczy, które łagodzą stres oksydacyjny organizmu. Związki roślinne takie jak katechina i epikatechina pomagają zwalczać przeziębienia i infekcje.

Podczas gdy większość czerwonych win może przebarwiać zęby, związek zawarty w Cabernet Sauvignon zapobiega uszkodzeniom szkliwa.

Merlot

Merlot to kolejne popularne czerwone wino, które wytwarza się na całym świecie. Zawiera ono przeciwutleniacze, które regulują poziom cholesterolu i wspomagają pracę serca. Wytrawne wino czerwone korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz równoważy dobre i złe bakterie okrężnicy.

Zawarta w tym napoju alkoholowym melatonina odpręża umysł i może pomóc przy problemach z zasypianiem.

Malbec

Malbec, łagodne czerwone wino z nutami jeżyny i czekolady, ma wysoki poziom przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę serca i korzystnie wpływają na odporność organizmu. Składniki zawarte w tych winogronach: pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, zapobiegają uszkodzeniu komórek, powstrzymują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i wspomagają utratę wagi.

Polubisz też to: Jakie są rodzaje wina i jakie są szczepy winorośli? Poznaj podział wina czerwonego, różowego i białego!

Chardonnay

Chardonay uważane jest za najpopularniejsze białe wino na świecie. Choć uważa się, że właściwości czerwonego wina mają korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie, picie Chardonnay także wyjdzie nam na dobre. To białe wino zwiększa gęstość kości, zapobiega krzepnięciu krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Wino ma prozdrowotne właściwości, ale spożywaj je z umiarem!

Właściwości wina sprawiają, że możesz od czasu do czasu sięgnąć po nie bez wyrzutów sumienia, dla zdrowotności. Pamiętaj jednak o zachowaniu umiaru – zalety wina nie zrekompensują szkód wywołanych nadmiernym spożywaniem alkoholu!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!