Jak smakuje podlaskie piwo kraftowe? Browar Słodowy Dwór, Białe Podlaskie… Zobacz, co skrywa lokalne Podlasie!
Dowiesz się:
- jakie są piwa kraftowe na Podlasiu i Białymstoku,
- jak rozwija się kultura piwa na Podlasiu,
- a także jakie gatunki piwa wytwarzają podlascy rzemieślnicy.
Podlaskie browary od dawna cieszą się sporym zainteresowaniem wśród piwoszy. Od wieków powstawało tu wiele trunków, które trafiały na szlacheckie, a nawet królewskie dwory. Współcześni właściciele zakładów kultywują tradycję swoich przodków, warząc piwa w tradycyjnych i nowoczesnych stylach. Gdzie warto zajrzeć w pierwszej kolejności? Poznaj najlepsze browary rzemieślnicze na Podlasiu!
Spis treści
Jak rozwija się kultura piwa na Podlasiu?
Historia piwa na Podlasiu sięga XVI wieku, kiedy to funkcjonował browar w Folwarku Knyszyn. Było to dość ważne miejsce – wytwarzano tam piwo, które potem trafiało na dwór Zygmunta II Augusta. Podlaskie piwo dzieliło się na trzy rodzaje:
- cienkusz – pity przez przedstawicieli niższego stanu;
- piwo wyszynkowe – warzone głównie przy karczmach;
- dubeltowe – przeznaczone na szlacheckie dwory.
Dziś podlaskie trunki są wpisane na listę produktów tradycyjnych. Mianem tym określa się piwa warzone tylko na bazie naturalnych składników i zgodnie z tradycją, tj. bez mikrofiltracji, która pozbawia złocisty napój smaku i substancji odżywczych. Współcześnie piwa z Podlasia dodatkowo dzieli się na pełne, mocne i dubeltowe. To, na którą kategorię załapie się dany trunek, zależy od ilości zawartego w nim ekstraktu.
Słodowy Dwór
Słodowy Dwór to kraftowy browar położony w malowniczej miejscowości Harasimowicze, niedaleko Dąbrowy Białostockiej. Na rynku istnieje już od siedmiu lat – został założony w 2015 roku przez Adama i Emilię Falkowskich. Sam zakład znajduje się w dość klimatycznym miejscu, bo w budynku mieszczącym niegdyś szkołę. Browar ma warzelnię o wybiciu 5,5 hektolitrów i aż cztery tanki fermentacyjno-leżakowe o pojemności 40 hl.
Piwa, które cieszą się szczególnym zainteresowaniem to:
- Białe Podlaskie;
- Białowskie;
- Augostowskie Noce;
- Biebrzańskie;
- Jeleni Most;
- Czarna Hańcza.
Masz ochotę na mocne, lokalne piwo rzemieślnicze? W Słodowym Dworze z pewnością znajdziesz to, czego szukasz!
Brovca
Brovca (czy raczej broVca) to browar z podlaskich Siemiatycz, który stawia na rozwój lokalnej kultury piwowarskiej. Zakład z jednej strony produkuje wyroby oparte na tradycyjnych recepturach, z drugiej jednak nie boi się eksperymentować. Napijesz się tam wielu piw takich jak:
- Biała Korona (Hefeweizen);
- BXL (Belgian Blond Ale);
- Dr Peter (Extra Strong Bitter);
- Redskins (East Coast IPA);
- Uluru (Australia Weizen).
Jeśli chcesz spróbować tradycyjnego piwa z odrobiną własnej inwencji, Brovca Ci je dostarczy!
Gloger
Białostocki Gloger to pierwszy browar kraftowy, jaki powstał na terenie Białegostoku. Jego założyciele dbają o jakość swojej marki i serwują tylko piwa z najlepszej jakości lokalnych składników. Spróbujesz tu piw takich jak:
- Wilczy Dół (Little Sesion Ipa);
- Baba z Berłem (Belgian Polish Ale);
- Płocha Gocha (Belgian Blond Ale);
- Gorzkie Żale (American Pale Ale);
- Krasna Jędza (Red Irish Ale);
- Król Gwiazd (American Yakima IPA);
- Wesołe Ziele (American India Pale Ale);
- Atomowa Babka (Belgian West Ale);
- Bosa Rosa (Białowieskie Ale Żubrówka);
- Koks (White Polish Ale).
Gloger to prawdziwa gratka dla białostockich piwoszy!
Browar Markowy
„Jedyny kraft z Puszczy Białowieskiej” – tak piszą o swoim lokalu właściciele Browaru Markowego. Trudno im się dziwić, w końcu to pierwszy rzemieślniczy zakład piwny w okolicy. Nazwa mówi sama za siebie: smak i aromat tutejszego piwa na długo pozostanie w Twojej pamięci. Browar oferuje produkty takie jak:
- Kosy Most (Pils);
- Kornik (Świerkowe Pale Ale);
- Wilczy Szlak (AIPA);
- Puszczyk Białowieski (Milk Stout);
- Puchacz (Spice Milk Stout);
- Ostatni Grosz (Hefeweizen);
- Carskie (Russian Imperial Stout);
- Bojarskie (APA).
Polskie piwa z Browaru Markowego są dostępne w sklepach, restauracjach, pubach i barach na całym Podlasiu i nie tylko!
Browar Północny
Browar Północny kultywuje tradycję suwalskiego piwa, którego historia sięga aż XIX wieku. Od tego czasu wielu tamtejszych piwowarów ogłosiło upadłość, ale kultura warzenia piwa pozostała w sercach mieszkańców. Browar oferuje lokalne odmiany złocistego trunku takie jak:
- Kamedulskie (jasne pszeniczne piwo górnej fermentacji);
- Jaćwing (ciemne piwo górnej fermentacji);
- Wigry (piwo jasne dolnej fermentacji typu pils);
- Północne mocne (mocne piwo górnej fermentacji).
Piwowarzy z Browaru Północnego korzystają tylko z wysokiej jakości drożdży i słodów lokalnej produkcji!
Przełom
Przełom to browar rzemieślniczy, który – jak twierdzą sami założyciele – swój początek miał w domowej kuchni. Właściciele nie byli zieloni, gdy otwierali swój zakład: mieli już na koncie kilkaset domowych piw, a nawet brali udział w kursach i konkursach piwowarskich. Browar powstał w 2019 roku i od tego czasu dostarcza piwoszom pyszne sezonowe trunki takie jak:
- Leśniczówka (jasne na polskich chmielach);
- Bison Bonansus (piwo z trawą żubrową);
- Duch Puszczy (Porter Bałtycki);
- Odbity Blask (Piernikowy Milk Stout);
- Dziki na Zachód (Midwest IPA);
- Leśny Owoc Juicy Sour z Mango i Marakują);
- Noc na Polanie (Milk Stout);
- Oh! Mango (Pszeniczne z Mango);
- Pod Prąd (Black IPA);
- Letni Brzask (Double Dry Hopped Summer Ale);
- Z Prądem (owocowe IPA).
Jeśli chcesz spróbować rewelacyjnego piwa z podlaskiego regionu, Przełom z pewnością Cię usatysfakcjonuje!
Waszczukowe
Waszczukowe to browar położony w sercu Puszczy Knyszyńskiej. To nieprzypadkowa lokalizacja – jak twierdzą jego założyciele, znajduje się tam wyjątkowo czysta i dobrej jakości woda, czyli „niesekretny składnik” ich wyrobów. Browar stawia na naturalne składniki od lokalnych dostawców i gospodarstw, dzięki czemu jego piwo można określić jako regionalny wyrób rzemieślniczy z prawdziwego zdarzenia.
Smaczne, wielokrotnie nagradzane „waszczukowe” piwa to m.in.:
- Raga (Pacific Lager);
- Imperial Pastry Stout;
- Porter z Puszczy Ba (Imperialny Porter Bałtycki – Barrel Aged – Buffalo Trace);
- Bongo (Terpen IPA);
- DDH Salvadoran Coffee IPA – Raduga co-op;
- DDH Colombian Coffee IPA – Raduga co-op;
- Ris BA (Russian Imperial Stout);
- Super Żuber (Polish Pale Ale);
- Pils na Fazie (Pils);
- Marakuja na Gazie (Marakuja Berliner Weisse).
Czy widziałeś coś interesującego wśród powyższych propozycji? Spróbuj regionalnych podlaskich piw – satysfakcja gwarantowana!
Powiązane:
Dobre piwo, czyli wrocławski rzemieślniczy browar. Gdzie znaleźć piwo kraftowe we Wrocławiu?
Gdzie na piwo kraftowe? Browary rzemieślnicze w Poznaniu
Jakie jest najlepsze piwo kraftowe w Warszawie? Lista browarów rzemieślniczych!
Gdzie znaleźć puby i bary w Gdańsku? Spróbuj dobrych piw kraftowych z Trójmiasta!
Jakie są piwa kraftowe, rzemieślnicze i regionalne w Katowicach?