Jaki alkohol do dziczyzny pasuje lepiej, niż świni siodło?
Dowiesz się:
- jaki alkohol do dziczyzny wybrać,
- co wybrać do dzika, jelenia czy gęsi,
- a także czy piwo to też spoko pomysł.
Dobrze przyrządzony kurczak czy wieprzowina potrafią zachwycić swoim smakiem. Jednak niemal każdy z nas – przynajmniej od czasu do czasu – ma ochotę spróbować czegoś bardziej „dzikiego”. A gdy połączysz kawał soczystego mięsa z dzika lub jelenia z odpowiednim trunkiem, świat od razu wyda się piękniejszy. Jaki alkohol do dziczyzny sprawdzi się najlepiej, a którego lepiej unikać?
Spis treści
Jaki alkohol do dziczyzny – piwo, wino, a może coś mocniejszego?
Łącząc piwo lub wino z dziczyzną, musisz wziąć pod uwagę, że jest to dość specyficzna odmiana mięsa. W przeciwieństwie do gatunków hodowlanych dzikie zwierzęta częściej korzystają ze swoich mięśni, co wpływa na konsystencję i zapach przyszłego posiłku. Znaczenie ma też naturalna dieta zwierzaków, które żywią się tym, co znajdą w lesie lub na polu.
Jaki alkohol do dziczyzny będzie strzałem w dziesiątkę? Łączenie produktów spożywczych i napojów zawsze opiera się na tych samych zasadach. Kluczem jest zrównoważenie tłustości, konsystencji i smaku mięsa. W przypadku tłustych odmian takich jak kaczka świetnie sprawdzi się mocno chmielone piwo lub cytrusowe wino. Pozwolą one pozbyć się z ust tłustego posmaku, który towarzyszy jedzeniu dość ciężkostrawnej kaczki.
Czytaj też: Jakie wino do ryby pasuje najlepiej? W czym rybka lubi pływać?
Dziczyznę często można łączyć z napojami, które normalnie podawałbyś z wołowiną. Trunek powinien być na tyle intensywny, by uzupełnić mocny smak i konsystencję mięsa zwierzyny łownej. Lżejsze odmiany, takie jak królik, świetnie komponują się z lżejszymi winami i piwami, podczas gdy mięso z dzika łączy się z cięższymi napojami o bogatym finiszu.
Wino do dziczyzny – jak wybrać?
Wino do dziczyzny należy dobrać z rozwagą – do tak szlachetnego mięsa nie godzi się podawać byle czego!
Trudność w łączeniu wina z dziczyzną polega na różnorodności tego gatunku. Niektóre dzikie zwierzęta są dość twarde, inne mają w sobie stosunkowo niewiele tłuszczu. Sekretem jest zrozumienie tego, z jakim rodzajem mięsa masz do czynienia. Wymaga to wiedzy o smaku, zawartości tłuszczu i wielu innych aspektach, bez których dobranie odpowiedniego trunku stanie się praktycznie niemożliwe.
Wino do królika
Królik to delikatne, słodkawe mięso, które samo w sobie nie ma zbyt intensywnego smaku. W związku z tym powinno mu towarzyszyć lekkie wino – cięższe odmiany mogą całkowicie zdominować smak posiłku. Świetnie sprawdzą się tu odmiany takie jak Rodan czy Pinot Noir, a także białe wino Pinot Grigio. Pamiętaj, że wiele też zależy od sposobu przygotowania potrawy.
Wino do dzika
To duże i silne zwierzę domaga się słodkiego trunku, który skutecznie zrównoważy siłę, która płynie w jego żyłach. Dobrym wyborem będzie tu mocno owocowe czerwone wino z dużą ilością przypraw. Gatunki, które warto rozważyć, to m.in. Dolcetto, Zinfandel, Carbernet i Sangiovese.
Nie przepadasz za czerwonym winem? Jako alternatywę możesz wykorzystać jedną z białych odmian, np. Viognier lub Rousanne.
Wino do gęsi
Ze względu na fakt, że każda część ciała gęsi charakteryzuje się innym smakiem, dobranie odpowiedniego wina może okazać się wyzwaniem. Bogaty smak tego mięsa dobrze komponuje się z czerwonym Burgundem, z kolei do lżejszych fragmentów lepiej pasuje słodki Riesling.
Sprawdź też to: Czy istnieje coś takiego jak polskie wina? Czy Polacy potrafią w wino?
Nie masz pewności co do rodzaju mięsa lub brakuje Ci czasu na tak starannie dobieranie? Sięgnij po kalifornijskie Pinot Noir lub australijskie Shiraz, które z pewnością doskonale uzupełnią każdy posiłek z gęsiną w roli głównej.
Wino do jelenia
Jeśli kiedykolwiek spotkałeś jelenia, z pewnością wiesz, jak majestatyczne i piękne jest to zwierzę. Jego kompan na talerzu musi zatem dorównywać mu szlachetnością. Do jeleniny warto podać eleganckie czerwone wino o lekkiej kwasowości.
Piwa – świetne dodatki do dziczyzny
Mięsa dzikich zwierząt wcale nie trzeba łączyć z winem. Piwoszy z pewnością ucieszy fakt, że alkohol do dziczyzny na bazie chmielu także może być strzałem w dziesiątkę.
Zasady doboru są podobne, jak w przypadku wina – musisz wziąć pod uwagę dietę i pochodzenie zwierzęcia, które już niedługo wyląduje na Twoim talerzu. Środowisko i pokarm mają niebagatelny wpływ na smak mięsa. Kolejną ważną kwestią jest sposób przyrządzenia mięsa. Zamierzasz je upiec, usmażyć, a może wrzucić na ruszt? Proces obróbki nadaje dziczyźnie różnorodnych smaków, które możesz podkreślić jednym z gatunków swojego ulubionego piwa.
Oto kilka popularnych połączeń piwa z dziczyzną:
- Przepiórka – Pilsner, Blonde Ale, Pale Ale;
- Kaczka – IPA, Lambic, Brown Ale;
- Gęś – Red Ale, Belgian Dubbel, Stout;
- Łoś – IPA, Strong Ale, Dunkel;
- Bażant – Cydr, Pale Ale, Dubbel;
- Królik – Saison, Koźlak;
- Dzik – Hefeweizen, Lager, Porter.
Najważniejszy jest jednak Twój gust! Jeśli nie przepadasz za porterem, nie sięgaj po niego za wszelką cenę. Posiłek ma być przede wszystkim smaczny, a to już może być bardzo subiektywne odczucie.
To też musisz wiedzieć: Jakie wino jest najzdrowsze? Poznaj właściwości wina!
Co do dziczyzny? Wybierz sam!
Piwo? Wino? Dziczyzna lubi się ze wszystkimi trunkami! Wśród popularnych połączeń znajdą coś dla siebie zarówno zwolennicy czerwonego Bordeaux, jak i schłodzonego Portera. Jaki alkohol do dziczyzny przypadnie do gustu właśnie Tobie? Zamów butelkę, która szczególnie do Ciebie przemawia i sprawdź to na własnej skórze… A raczej na własnym podniebieniu!