Kwaśny i orzeźwiający drink z wódką? Poznaj najlepsze przepisy na wykręcacza ryja!
Drinki

Kwaśny i orzeźwiający drink z wódką? Poznaj najlepsze przepisy na wykręcacza ryja!

Dowiesz się:

  • które kwaśne drinki Cię wykręcą,
  • które kwaśne drinki zrobisz z whisky,
  • a także jakie kwaśne drinki zrobisz z wódką.

Kwaśne drinki to jedna z najstarszych rodzin napojów alkoholowych. Nic dziwnego – ich smak sprawia, że sięgają chętnie sięga po nie wielu miłośników dobrej zabawy. Niedługo szykuje się u Ciebie domówka i chcesz powitać gości tak, jak na to zasługują? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na pyszne koktajle. Przygotuj plasterek cytryny lub limonki, trochę lodu i dobry alkohol!

Kwaśne drinki z wódką czy whiskey? Skomponuj sam!

Drinki na bazie kwaśnych składników robiły furorę już setki lat temu – nie bez powodu! Sour (ang. kwaśny) to mieszany napój sporządzony z likieru, cytrusów i słodzika

Czytaj też: Jak zrobić proste i kolorowe drinki? Poznaj przepisy na kolorowe alkohole

Oto podstawowe składniki kwaśnego koktajlu:

  • Likier: Sour można przyrządzać z niemal każdego spirytusu: whisky, wódki, ginu, tequili i brandy.
  • Cytrusy: zwykle sok z cytryny lub limonki, ale niektóre popularne drinki wymagają grejpfruta lub pomarańczy.
  • Słodzik: na przykład syrop cukrowy (prosty) lub likier pomarańczowy taki jak Cointreau lub Triple Sec.
  • Białko jajka (opcjonalnie): w wielu tradycyjnych recepturach drinki uzupełnia pianka z białka jaja. Dzięki niej napój ma kremową, bogatą konsystencję.
  • Aquafaba (opcjonalnie): woda, w której gotowane były rośliny strączkowe, np. ciecierzyca. Wykazuje podobne właściwości, co białko jaja – także w drinkach. Jeśli Twój koktajl ma być kremowy, a jednocześnie wegański, aquafaba doskonale spełni swoją funkcję.
  • Kostki lodu: one zawsze się przydadzą.

Jak możesz sobie wyobrazić, kwaśne składniki można mieszać z alkoholem na niezliczoną ilość sposobów. My jednak przedstawimy tylko kilka najpopularniejszych odmian, których smak został potwierdzony empirycznie!

Czytaj też: Jak zrobić drinki w domu? Poznaj najlepsze domowe drinki!

Mojito

Czy wiesz, że tradycyjne letnie Mojito także należy do rodziny Sour? Ten kubański koktajl to mieszanka kilku prostych składników, ale powstały napój to idealna równowaga słodyczy i cierpkości, nie wspominając o orzeźwiającym smaku!

Składniki:

  • półtorej limonki pokrojonej w ósemki;
  • 20 świezych listków mięty;
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru;
  • garść kostek lodu;
  • 65 ml białego rumu;
  • woda sodowa (opcjonalnie);
  • gałązka świeżej mięty (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Umieść limonki, miętę i cukier w solidnej szklance typu highball.
  2. Zacznij wygniatać lub miażdżyć składniki końcówką czystego wałka do ciasta. Proces ten nazywa się madlerowaniem i pomoże uwolnić sok z limonki.
  3. Dodaj lód i zalej wszystko rumem.
  4. Dla smaku możesz dodać wodę sodową (opcjonalnie).
  5. Dokładnie wymieszaj składniki.
  6. Połóż gałązkę świeżej mięty dla ozdoby (opcjonalnie).

Whisky Sour

Początki Whisky Sour sięgają czasów, gdy żeglarze znaleźli sposób na zapobieganie szkorbutowi – chorobie spowodowanej witaminą C. Podczas długich rejsów mieszali swoje racje alkoholowe, najczęściej rum lub whisky, z sokiem z cytryny lub limonki. Whisky Sour jest podstawą wielu nowoczesnych koktajli, ale sam w sobie pozostaje klasykiem.

To też pokochasz: Shot to drink? To zależy, w jaki sposób spojrzysz na przepisy na shoty.

Tradycyjnie jako bazy używa się burbona, ale irlandzka czy szkocka whisky także zdadzą egzamin. 

Składniki:

  • 100 g miękkiego jasnobrązowego cukru;
  • 50 ml burbona lub whisky;
  • 25 ml soku z cytryny;
  • 1 białko jajka lub 25 ml aquafaby (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wsyp cukier i wlej 100 ml wody do rondla, a następnie delikatnie podgrzej.
  2. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Do wypełnionego lodem shakera wlej burbon, sok z cytryny i 25 ml syropu z brązowego cukru, opcjonalnie dodaj też białko jaja.
  4. Energicznie potrząsaj shakerem przez 15 do 30 sekund.
  5. Przelej do szklanki.
  6. Prawdopodobnie zostanie Ci trochę syropu z brązowego cukru. Możesz schować go do lodówki – wytrzyma w niej przynajmniej kilka tygodni.

Tequila Sour

Tequila Sour to koktajl łączący słynny meksykański trunek ze świeżym sokiem z cytrusów (najczęściej z limonki i cytryny), słodkim syropem, białkiem jaja i odrobiną aromatycznych bitterów. Jajko nie jest obowiązkowym składnikiem, ale jeśli chcesz przyrządzić Tequille Sour zgodnie z tradycyjną recepturą, powinien się tam pojawić.

Składniki:

  • 60 ml tequilli;
  • 15 ml soku z limonki;
  • 30 ml soku z cytryny;
  • 2 łyżeczki nektaru z agawy lub syropu cukrowego;
  • dwie gorzkie krople Agnostura Bitters (opcjonalnie*);
  • 1 białko jajka lub 25 ml aquafaby (opcjonalnie);
  • wiśnia (opcjonalnie).

*tradycyjny przepis zawiera Bitters, jednak jest to dość drogi i trudno dostępny składnik, dlatego można obejść się bez niego.

Przygotowanie:

  1. Napełnij shaker tequillą, sokiem z cytryny i limonki, syropem cukrowym, bitterami i białkiem jaja.
  2. Wstrząsaj energicznie przez około 15 sekund.
  3. Ostudź koktajl dodając lód.
  4. Potrząsaj shakerem przez kolejne 30 sekund.
  5. Przelej zawartość do szklanki, a następnie udekoruj wiśnią.

To też warto wiedzieć: Poznaj mocarny przepis na drink z martini. Wstrząśnięte czy zmieszane?

Pisco Sour

Pisco to rodzaj południowoamerykańskiej brandy, jej odmiana z Peru ma złożony, ziemisty smak i mocne kwiatowe perfumy, niepodobne do żadnego innego alkoholu. Pisco Sour jest najpopularniejszym sposobem spożywania tego trunku i od dziesięcioleci jest flagowym napojem Peruwiańczyków, cieszącym się również dużą popularnością u sąsiada i rywala Peru – Chile.

Składniki:

  • 60 ml pisco;
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • 20 ml syropu prostego;
  • 1 gorzka kropla Agnostura/Amargo Bitters (opcjonalnie).
  • 1 białko jaja lub 25 ml aquafaby (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj pisco, limonkę, syrop i białko jajka w shakerze do koktajli bez lodu.
  2. Wstrząsaj energicznie przez około 10 sekund, aż biało zacznie się pienić.
  3. Dodaj lód do shakera i ponownie mocno wstrząśnij, aż całość dobrze się schłodzi.
  4. Przelej składniki do schłodzonego kieliszka.

Wódka Sour

Na koniec zostawiliśmy sobie kwaśny koktajl dla prawdziwego Polaka – wódka sour! Jego wykonanie przebiega bardzo podobnie jak miało to miejsce w przypadku pozostałych drinków. Kluczową różnicą jest to, że bazą nie jest tu whisky czy tequilla, a czysta wódka.

Składniki:

  • 50 ml wódki;
  • 30 ml syropu cukrowego;
  • 30 ml soku z cytryny;
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

1. W shakerze umieść kilka kostek lodu, a następnie wlej pozostałe składniki.

2. Wstrząsaj całość przez około 20 sekund.

3. Przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu.

Teraz już wiesz, jak przygotować drinki, które naprawdę wykręcają. Który z powyższych przepisów najbardziej Cię zaciekawił? Zamów butelkę swojego ulubionego alkoholu i wypróbuj któryś z tych wariantów!

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!