Jak smakuje podlaskie piwo kraftowe? Browar Słodowy Dwór, Białe Podlaskie... Zobacz, co skrywa lokalne Podlasie!
Piwo

Jak smakuje podlaskie piwo kraftowe? Browar Słodowy Dwór, Białe Podlaskie… Zobacz, co skrywa lokalne Podlasie!

Dowiesz się:

  • jakie są piwa kraftowe na Podlasiu i Białymstoku,
  • jak rozwija się kultura piwa na Podlasiu,
  • a także jakie gatunki piwa wytwarzają podlascy rzemieślnicy.

Podlaskie browary od dawna cieszą się sporym zainteresowaniem wśród piwoszy. Od wieków powstawało tu wiele trunków, które trafiały na szlacheckie, a nawet królewskie dwory. Współcześni właściciele zakładów kultywują tradycję swoich przodków, warząc piwa w tradycyjnych i nowoczesnych stylach. Gdzie warto zajrzeć w pierwszej kolejności? Poznaj najlepsze browary rzemieślnicze na Podlasiu!

Jak rozwija się kultura piwa na Podlasiu?

Historia piwa na Podlasiu sięga XVI wieku, kiedy to funkcjonował browar w Folwarku Knyszyn. Było to dość ważne miejsce – wytwarzano tam piwo, które potem trafiało na dwór Zygmunta II Augusta. Podlaskie piwo dzieliło się na trzy rodzaje:

  • cienkusz – pity przez przedstawicieli niższego stanu;
  • piwo wyszynkowe – warzone głównie przy karczmach;
  • dubeltowe – przeznaczone na szlacheckie dwory.

Dziś podlaskie trunki są wpisane na listę produktów tradycyjnych. Mianem tym określa się piwa warzone tylko na bazie naturalnych składników i zgodnie z tradycją, tj. bez mikrofiltracji, która pozbawia złocisty napój smaku i substancji odżywczych. Współcześnie piwa z Podlasia dodatkowo dzieli się na pełne, mocne i dubeltowe. To, na którą kategorię załapie się dany trunek, zależy od ilości zawartego w nim ekstraktu.

Słodowy Dwór

Słodowy Dwór to kraftowy browar położony w malowniczej miejscowości Harasimowicze, niedaleko Dąbrowy Białostockiej. Na rynku istnieje już od siedmiu lat – został założony w 2015 roku przez Adama i Emilię Falkowskich. Sam zakład znajduje się w dość klimatycznym miejscu, bo w budynku mieszczącym niegdyś szkołę. Browar ma warzelnię o wybiciu 5,5 hektolitrów i aż cztery tanki fermentacyjno-leżakowe o pojemności 40 hl.

Piwa, które cieszą się szczególnym zainteresowaniem to:

  • Białe Podlaskie;
  • Białowskie;
  • Augostowskie Noce;
  • Biebrzańskie;
  • Jeleni Most;
  • Czarna Hańcza.

Masz ochotę na mocne, lokalne piwo rzemieślnicze? W Słodowym Dworze z pewnością znajdziesz to, czego szukasz!

Brovca

Brovca (czy raczej broVca) to browar z podlaskich Siemiatycz, który stawia na rozwój lokalnej kultury piwowarskiej. Zakład z jednej strony produkuje wyroby oparte na tradycyjnych recepturach, z drugiej jednak nie boi się eksperymentować. Napijesz się tam wielu piw takich jak: 

  • Biała Korona (Hefeweizen);
  • BXL (Belgian Blond Ale);
  • Dr Peter (Extra Strong Bitter);
  • Redskins (East Coast IPA);
  • Uluru (Australia Weizen).

Jeśli chcesz spróbować tradycyjnego piwa z odrobiną własnej inwencji, Brovca Ci je dostarczy!

Gloger

Białostocki Gloger to pierwszy browar kraftowy, jaki powstał na terenie Białegostoku. Jego założyciele dbają o jakość swojej marki i serwują tylko piwa z najlepszej jakości lokalnych składników. Spróbujesz tu piw takich jak:

  • Wilczy Dół (Little Sesion Ipa);
  • Baba z Berłem (Belgian Polish Ale);
  • Płocha Gocha (Belgian Blond Ale);
  • Gorzkie Żale (American Pale Ale);
  • Krasna Jędza (Red Irish Ale);
  • Król Gwiazd (American Yakima IPA);
  • Wesołe Ziele (American India Pale Ale);
  • Atomowa Babka (Belgian West Ale);
  • Bosa Rosa (Białowieskie Ale Żubrówka);
  • Koks (White Polish Ale).

Gloger to prawdziwa gratka dla białostockich piwoszy!

Browar Markowy

„Jedyny kraft z Puszczy Białowieskiej” – tak piszą o swoim lokalu właściciele Browaru Markowego. Trudno im się dziwić, w końcu to pierwszy rzemieślniczy zakład piwny w okolicy. Nazwa mówi sama za siebie: smak i aromat tutejszego piwa na długo pozostanie w Twojej pamięci. Browar oferuje produkty takie jak:

  • Kosy Most (Pils);
  • Kornik (Świerkowe Pale Ale);
  • Wilczy Szlak (AIPA);
  • Puszczyk Białowieski (Milk Stout);
  • Puchacz (Spice Milk Stout);
  • Ostatni Grosz (Hefeweizen);
  • Carskie (Russian Imperial Stout);
  • Bojarskie (APA).

Polskie piwa z Browaru Markowego są dostępne w sklepach, restauracjach, pubach i barach na całym Podlasiu i nie tylko!

Browar Północny

Browar Północny kultywuje tradycję suwalskiego piwa, którego historia sięga aż XIX wieku. Od tego czasu wielu tamtejszych piwowarów ogłosiło upadłość, ale kultura warzenia piwa pozostała w sercach mieszkańców. Browar oferuje lokalne odmiany złocistego trunku takie jak:

  • Kamedulskie (jasne pszeniczne piwo górnej fermentacji);
  • Jaćwing (ciemne piwo górnej fermentacji);
  • Wigry (piwo jasne dolnej fermentacji typu pils);
  • Północne mocne (mocne piwo górnej fermentacji).

Piwowarzy z Browaru Północnego korzystają tylko z wysokiej jakości drożdży i słodów lokalnej produkcji!

Przełom

Przełom to browar rzemieślniczy, który – jak twierdzą sami założyciele – swój początek miał w domowej kuchni. Właściciele nie byli zieloni, gdy otwierali swój zakład: mieli już na koncie kilkaset domowych piw, a nawet brali udział w kursach i konkursach piwowarskich. Browar powstał w 2019 roku i od tego czasu dostarcza piwoszom pyszne sezonowe trunki takie jak:

  • Leśniczówka (jasne na polskich chmielach);
  • Bison Bonansus (piwo z trawą żubrową);
  • Duch Puszczy (Porter Bałtycki);
  • Odbity Blask (Piernikowy Milk Stout);
  • Dziki na Zachód (Midwest IPA);
  • Leśny Owoc Juicy Sour z Mango i Marakują);
  • Noc na Polanie (Milk Stout);
  • Oh! Mango (Pszeniczne z Mango);
  • Pod Prąd (Black IPA);
  • Letni Brzask (Double Dry Hopped Summer Ale);
  • Z Prądem (owocowe IPA).

Jeśli chcesz spróbować rewelacyjnego piwa z podlaskiego regionu, Przełom z pewnością Cię usatysfakcjonuje!

Waszczukowe

Waszczukowe to browar położony w sercu Puszczy Knyszyńskiej. To nieprzypadkowa lokalizacja – jak twierdzą jego założyciele, znajduje się tam wyjątkowo czysta i dobrej jakości woda, czyli „niesekretny składnik” ich wyrobów. Browar stawia na naturalne składniki od lokalnych dostawców i gospodarstw, dzięki czemu jego piwo można określić jako regionalny wyrób rzemieślniczy z prawdziwego zdarzenia. 

Smaczne, wielokrotnie nagradzane „waszczukowe” piwa to m.in.:

  • Raga (Pacific Lager);
  • Imperial Pastry Stout;
  • Porter z Puszczy Ba (Imperialny Porter Bałtycki – Barrel Aged – Buffalo Trace);
  • Bongo (Terpen IPA);
  • DDH Salvadoran Coffee IPA – Raduga co-op;
  • DDH Colombian Coffee IPA – Raduga co-op;
  • Ris BA (Russian Imperial Stout);
  • Super Żuber (Polish Pale Ale);
  • Pils na Fazie (Pils);
  • Marakuja na Gazie (Marakuja Berliner Weisse).

Czy widziałeś coś interesującego wśród powyższych propozycji? Spróbuj regionalnych podlaskich piw – satysfakcja gwarantowana!

Powiązane:

Dobre piwo, czyli wrocławski rzemieślniczy browar. Gdzie znaleźć piwo kraftowe we Wrocławiu?

Gdzie na piwo kraftowe? Browary rzemieślnicze w Poznaniu

Jakie jest najlepsze piwo kraftowe w Warszawie? Lista browarów rzemieślniczych!

Gdzie znaleźć puby i bary w Gdańsku? Spróbuj dobrych piw kraftowych z Trójmiasta!

Jakie są piwa kraftowe, rzemieślnicze i regionalne w Katowicach?

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!