Drinki z whisky, które rzucą Cię na kolana
Poznasz:
- najlepsze drinki z whisky,
- przepisy na te trunki,
- a także jak je przygotować.
Świat whisky jest rozległy i stale się rozwija – podobnie jak długa lista przepisów na drinki. Istnieje jednak kilka sprawdzonych receptur, które entuzjaści szkockiej piją od lat, dziesięcioleci, a może nawet jeszcze dłużej. Przygotowaliśmy dla Ciebie drinki z whisky, na których punkcie Twoi goście oszaleją!
Spis treści
- 1 Drinki z whisky – przepisy na rewelacyjne koktajle
- 2 Przygotuj proste drinki z whisky!
Drinki z whisky – przepisy na rewelacyjne koktajle
Niektórzy uważają, że whisky i burbon powinno się pić bez żadnych dodatków. Gdy mają ochotę na drinka, sięgają po napój z wódką, rumem lub tequillą. Z pełną śmiałością pozwolimy sobie podważyć ten pogląd! Drinki z whisky to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie i nie ma żadnego powodu, by nie mógł on służyć jako podstawa dla wielu pysznych koktajli. Szkocka, burbon, irlandzka – whisky dostępna jest w wielu rodzajach i odmianach, co tylko poszerza dostępne kombinacje.
Czego – oprócz szklanek do whisky i składników – potrzebujesz, by przyrządzić drinki z whisky? Thermomix lub inny blender przyda się do przygotowania bardziej zaawansowanych propozycji. Jeśli jednak nie masz przy sobie tego typu urządzenia, nic straconego! Nie wszystkie koktajle tego wymagają, a część z nich możesz także wymieszać ręcznie.
Polubisz też: Historia whisky, czyli jak powstał ten zacny trunek dla milordów?
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka – naszych zdaniem – najciekawszych koktajli. Te proste drinki z whisky możesz łatwo przygotować w zaciszu własnego domu, nawet w trakcie imprezy!
Klasyczna Whisky Sour – orzeźwiający drink z whisky
Sour to jeden z najstarszych koktajli whisky na świecie – pierwsze przepisy opisujące jego przygotowanie pojawiły się już w XIX wieku. By go przyrządzić, potrzebujesz przede wszystkim słodkiego syropu, kwaśnego soku cytrynowego i mocnej szkockiej lub burbona. To właśnie idealna równowaga między tymi trzema składnikami sprawia, że Whisky Sour jest tak smaczne i orzeźwiające. Możesz użyć dowolnego gatunku whisky, choć wiele osób twierdzi, że Sour szczególnie dobrze smakuje z burbonem.
Składniki:
- 40 ml whisky,
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 10 ml słodkiego syropu,
- lód,
- wiśnia do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do shakera dodaj lód, whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.
- Wstrząśnij do schłodzenia.
- Przelej drinka do szklanki.
- Udekoruj wiśnią.
Irish Coffee – najsmaczniejszy drink z whisky
Kawa po irlandzku to świetny drink na gorąco, który jest szczególnie popularny w mroźne zimowe dni. Syrop z brązowego cukru i niesłodzona ciężka śmietanka zmieszane z kawą i irlandzką whisky nadają napojowi smak podgrzanego likieru śmietankowo-kawowego.
Składniki:
- 50 ml irlandzkiej whisky,
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu,
- 150 ml mocnej, świeżo parzonej kawy,
- schłodzona śmietanka – 30 lub 36%.
Przygotowanie:
- Nalej do szklanki lekko podgrzaną whisky (wcześniej możesz ocieplić naczynie, wlewając do niego gorącej wody).
- Dodaj brązowy cukier lub syrop i mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Dolej świeżo zaparzonej, mocnej kawy i zamieszaj.
- Ubij śmietankę na piankę i udekoruj nią drinka.
Sazerac – dobry drink z whisky
Stworzony w Nowym Orleanie Sazerac ma przyjemny słodki smak zrównoważony przez gorzkie, cytrynowe, proste syropy i ziołowy likier. Wszystkie różne smaki tworzą cudowną równowagę i przyjemną słodycz. Ludziom podoba się połączenie smaków ziół i cytrusów z ciepłym żytem lub burbonem.
Składniki:
- 10 ml absyntu,
- 40 ml żytniej whisky,
- 5 ml słodkiego syropu,
- 2-3 krople likieru Peychaud’s Bitters,
- lód
- skórka z cytryny do dekoracji.
Przygotowanie
- Do schłodzonej szklanki wlej słodki syrop, Peychaud’s Bitters, absynt i łyżkę wody. Zamieszaj.
- Drugą szklankę wypełnij kostkami lodu, po czym wlej do niej żytnią whisky i dodaj skórkę z cytryny.
- Wlej szklankę z zamieszanymi składnikami do naczynia z whisky.
- Zamieszaj mieszadełkiem.
Hot Toddy – drink z whisky na przeziębienie
Nic nie pomoże Ci wrócić do zdrowia tak szybko jak Hot Toddy. Ten tradycyjny zimowy rozgrzewacz zdobył swoją popularność w czasie istnienia kolonii brytyjskich i do dziś pozostaje jednym z najlepszych drinków na chłodne dni. Możesz wykorzystać do niego dowolny rodzaj whisky, ale najlepiej sprawdzi się żytnia, szkocka blended lub burbon.
Składniki:
- 60 ml whisky,
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 15 ml miodu lub syropu cukrowego,
- ciepła woda do uzupełnienia,
- plaster cytryny do dekoracji.
Przygotowanie:
- Podgrzej kubek, napełniając go gorącą wodą.
- Gdy naczynie będzie ciepłe w dotyku, wylej wodę.
- W kubku wymieszaj whisky, sok z cytryny, miód/syrop i gorącą wodę.
- Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
- Udekoruj plastrem cytryny.
Old Fashioned – whisky w starym, dobrym stylu
Ten tzw. staromodny koktajl składa się z cukru, wody, likieru Bitters, whisky, pomarańczy i wiśni do dekoracji. Mocna whisky, taka jak burbon, whisky z Tennessee lub żytnia, sprawdza się w tym drinku wyjątkowo dobrze. Słodycz kostki cukru świetnie komponuje się z burbonem, a nuta pomarańczy w ozdobie wydobywa cytrusowe nuty w whisky. Koneserzy doceniają równowagę smaków w tym napoju, który od lat 60. XX wieku nawet na chwilę nie wyszedł z mody.
Składniki:
- 50 ml whisky,
- 10 ml słodkiego syropu,
- kilka kropel angostury Bitters,
- zest ze skórki pomarańczy,
- 5-10 ml wody,
- lód,
- wiśnia do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do szklanki mieszającej dodaj lód, whisky, syrop cukrowy, skórkę pomarańczy, Bitters i wodę.
- Energicznie wymieszaj i pozwól, by napój się schłodził.
- Wlej drinka do szklanki z kilkoma kostkami lodu.
- Udekoruj wiśnią.
Przygotuj proste drinki z whisky!
A jaki jest Twój ulubiony drink z whisky? Gdy następnym razem będziesz miał w planach picie szkockiej lub burbonu, przypomnij sobie nasze propozycje i poeksperymentuj z tym, co masz pod ręką!