Poznaj najlepsze odmiany winogron, które możesz uprawiać w Polsce.
Dowiesz się:
- jakie są polskie szczepy winogron,
- czy mamy deserowe polskie szczepy winogron,
- a także które polskie szczepy winogron nadają się do win wytrawnych.
Ciągnące się kilometrami winnice kojarzą Ci się tylko ze słoneczną Italią lub Francją? Błąd! Polska także może się poszczycić bogatą kulturą uprawy winorośli, choć ze względu na panujący klimat nasze odmiany często różnią się od tych spotykanych na południu. Jakie winogrona na wino uprawia się w naszym kraju? Sprawdźmy to!
Spis treści
Bianca – węgierska odmiana winogron
Bianca to biała węgierska odmiana winorośli, która została opracowana w 1963 roku w regionie winiarskim Eger w północno-wschodnich Węgrzech. Winogrono jest krzyżówką Bouvier i Eger 2, a oficjalnie zarejestrowane do użytku w produkcji wina zostało w 1982 roku. Dziś wykorzystuje się je do produkcji szerokiego asortymentu win, od odmian wytrawnych po słodsze deserowe trunki. Bianca zyskuje coraz większą popularność wśród ekologicznych winnic ze względu na jej naturalną wysoką odporność na wiele chorób grzybowych, które często atakują winorośle.
Czytaj też: Jakie są rodzaje wina i jakie są szczepy winorośli? Poznaj podział wina czerwonego, różowego i białego!
Z odmiany Bianca powstają neutralne wina z umiarkowaną zawartością alkoholu i silnymi aromatami kwiatowymi. Winiarze zwykle używają tego winogrona jako odmiany do mieszania z innymi gatunkami owoców.
Wina Bianca wykazują również pewne walory smakowe, które mocno zależą od czasu, w jakim przeprowadzono zbiory.
Regent – jeden z najsłynniejszych polskich szczepów
Regent to popularna odmiana do uprawy na wolnym powietrzu, która daje obfite plony dużych niebiesko-czarnych winogron. Przez swój słodko orzeźwiający smak sok świetnie sprawdza się do wyrobu wina, ale owoce można zjeść też na świeżo.
Wina wytwarzane z winorośli Regent to trunki o kwaskowatym i wyrazistym smaku. Roślina będzie też świetnie prezentować się w ogródku – szczególnie jesienią, gdy liście nabiorą czerwonej barwy. Co więcej, Regent to zdrowy krzew o wysokiej odporności na choroby grzybowe.
Sprawdź też: Wino musujące czy szampan? Wytrawne, półwytrawne czy półsłodkie? Wybierz sam!
Winorośl potrzebuje dość głębokiej, dobrze przepuszczalnej gleby i dużej ilości światła słonecznego, aby prawidłowo dojrzeć. Krzew wyrośnie na każdej dobrej glebie ogrodowej, o ile tylko będzie odpowiednio nasłoneczniona. Można ją trenować przy ścianach, na kratach lub na łukach.
Pozwól, aby przez pierwsze dwa lata rosło tylko kilka kiści winogron i przez ten czas regularnie usuwaj kwiaty z krzewu.
Leon Millot – winorośl z owocami deserowymi
Leon Millot to wcześnie dojrzewająca odmiana winogron o niebieskiej skórce, wysokiej żywotności i odporności na infekcje grzybicze oraz inne choroby. Powstała w 1911 roku w Instytucie Oberlin w regionie Colmar w Alzacji w wyniku skrzyżowania dwóch innych gatunków przez słynnego francuskiego winiarza Eugene’a Kuhlmanna.
To też pokochasz: Czy istnieje coś takiego jak polskie wina? Czy Polacy potrafią w wino?
Wino z Leon Millot jest skoncentrowane, ciemne, o aromacie jagodowym, lekkiej do średniej treści i mocno owocowym smaku. Cechuje je także niska zawartość tanin. Wyczuwalny jest w nim cały bukiet ziemistych, drzewnych, a nawet czekoladowych smaków.
Trunek z tej winorośli na ogół nie zyskuje na dłuższym przechowywaniu, ale są wyjątki od tej reguły – wszystko zależy od metody produkcji wina. Dobrze komponuje się z lżejszymi daniami mięsnymi, a niektórzy polecają go także do ryb.
Solaris – najlepsza odmiana do win wytrawnych
Solaris to odmiana winogron używana do białego wina. Powstała w 1975 roku w instytucie hodowli winogron we Freiburgu w Niemczech, a jej twórcą jest Norbert Becker.
Odmiana wcześnie dojrzewająca, odporna na mróz i choroby grzybowe. Powstają z niej wina o owocowym i perfumowanym aromacie z nutą banana i orzechów laskowych, o średniej kwasowości. Uważa się, że szczególnie nadaje się do win deserowych. Gdy Solaris rośnie w chłodniejszym klimacie takim jak Polska, powstają z nich także rewelacyjne wytrawne wina odpowiednie do ryb, krewetek czy kurczaków.
Muscat Bleu – słodkie owoce o korzennym smaku
Odmiana winogron Muscat Bleu jest jednym z najpopularniejszych niebieskich winogron stołowych. To szwajcarski gatunek wyhodowany z Garnier 15/6 i Seyve-Villard 20-347, a obecnie jedna z najpopularniejszych odmian winogron stołowych do ogrodów przydomowych. Winorośle te zawdzięczają swoją sławę wyjątkowo soczystym owocom, które nadają się zarówno na wino, jak i do zjedzenia na surowo.
Chcesz stworzyć swoje pierwsze wino w domowym zaciszu? Posadź którąś z powyższych odmian winogron – świetnie radzą sobie w naszym klimacie i dają pyszne owoce, dzięki którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć Twoim wyrobom!