Whisky single malt, czyli najszlachetniejszy ze szlachetnych
Whisky single malt to wyjątkowa odmiana szkockiego trunku, kojarzona z wyjątkową jakością i szczególną elegancją. Destylarnie zajmujące się produkcją tego gatunku wyrastają jak grzyby po deszczu. Z kolei uznane marki podnoszą poprzeczkę dzięki wprowadzaniu innowacyjnych metod destylowania tej szkockiej. Dowiedz się, czym jest single malt i których warto spróbować w pierwszej kolejności!
Spis treści
Single malt whisky – co to jest?
By zrozumieć rolę słowa „single” w whisky należy przenieść się do Szkocji, gdzie styl ten udoskonalono do poziomu sztuki. Szkocka whisky single malt to jeden z najbardziej regulowanych i rygorystycznych gatunków alkoholu na świecie.
Procesem jego produkcji rządzi szereg zasad. Przede wszystkim musi być:
- wykonany w całości ze słodu jęczmiennego;
- destylowany w miedzianym destylatorze;
- leżakowany przez co najmniej trzy lata w dębowych pojemnikach;
- butelkowany z zawartością alkoholu minimum 40%;
- produkowany w Szkocji.
W Szkocji określenia „single” można używać tylko w odniesieniu do whisky, którą wyprodukowano w jednej destylarni. Jeśli w butelce znajduje się mieszanka whisky słodowych produkowanych w kilku różnych zakładach, nazywa się to szkocką whisky typu blended malt. Ciekawostka: to właśnie „blendy” wykorzystuje się do przyrządzenia drinków z whisky. Single malty mają zbyt bogate bukiety, aby mieszać je z innymi napojami.
Zbożowe whisky „single malt” – jak to z nimi jest?
Choć whisky produkowane ze zboża nie spełniają rygorystycznej definicji single malt, również można zaliczyć je do tego gatunku. Konieczne jest oczywiście spełnienie pozostałych warunków, czyli m.in. produkcji w jednej destylarni. Jeśli jednak zmieszamy whisky słodową i zbożową, otrzymamy whisky blended.
Podczas gdy single malt whisky jest najpopularniejszym stylem w Szkocji, blended whisky nadal stanowi lwią część światowego rynku produkcji tego trunku.
Czym się różni whisky blended od single malt?
Wspomnieliśmy już o różnicach między single malt a whisky blended. Czas dokładniej przyjrzeć się temu, co łączy i dzieli te dwa gatunki.
- Liczba destylarni. Whisky single malt z definicji są produktem jednej destylarni. Whisky mieszane (blended) to połączenie dojrzałego i sfermentowanego słodu i ziarna z wielu różnych gorzelni.
- Długość dojrzewania. Kupując single malt możesz spodziewać się, że Twoja whisky dojrzewała przez co najmniej trzy lata. W przypadku większości blended whisky proces ten trwa minimum pięć lat.
- Smak. Choć na smak whisky wpływa znacznie więcej czynników, istnieją pewne różnice między trunkami single malt i blended. Ta pierwsza, ze względu na swoje pochodzenie, zazwyczaj cechuje się bardziej jednolitym smakiem. Druga natomiast jest efektem połączenia składników z wielu różnych źródeł, dzięki czemu może oferować bardziej różnorodne doznania smakowe. W tej kwestii warto jednak sugerować się tym, jak przebiega cały proces produkcji, a nie jedynie ilością słodów.
Whisky Single Malt – ranking
Jest wiele aspektów, na podstawie których można porównać whisky single malt: cena, miejsce produkcji, użyty słód, długość dojrzewania i nie tylko. My zdecydowaliśmy się przedstawić ciekawe propozycje whisky w różnych przedziałach cenowych. Sam zdecyduj, ile chcesz wydać na butelkę dobrego alkoholu!
Whisky single malt do 100 zł – Glen Grant Major’s Reserve
Glen Grant to trunek idealny dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z single malt whisky. Marka koncentruje się na swojej misji, którą jest produkcja lekkiej i łatwej do picia whisky. To przystępny napój, który możesz pić bez dodatków lub wykorzystać jako aperitif.
Jej pomysłodawca, James „The Major” Grant, był pierwszym człowiekiem, który zainstalował elektryczne oświetlenie w szkockiej destylarni. Co więcej, jako pierwsza osoba w tamtejszych górach kupił sobie samochód. Major’s Reserve odzwierciedla charakter swojego twórcy, będąc hołdem dla jego towarzyskiego i innowacyjnego ducha.
Whisky single malt do 150 zł – Deanston Virgin Oak
Ten single malt marki Highland najpierw dojrzewa w baryłkach po burbonie, a następnie przelewany jest do nowych beczek z amerykańskiego dębu. W efekcie powstaje dojrzały – rzadko spotykany w tak młodej whisky – smak. Rezygnacja z procesu filtrowania na zimno i naturalny kolor nadaje temu trunkowi autentycznego charakteru, smaku i koloru.
Pokochasz też: Historia whisky, czyli jak powstał ten zacny trunek dla milordów?
Virgin Oak produkowany jest w tradycyjny sposób, przy użyciu naturalnych składników i wysokiej jakości wody. Co więcej, zakład stawia na ekologiczne rozwiązania i wykorzystuje tylko własne źródła energii elektrycznej.
Single malt do 200 zł – Glenfiddich 12Y 40%
Glenfiddich nie bez powodu jest najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie. Jego sukces wynika z przystępnej – jak na whisky z wyższej półki – ceny i doskonałego smaku. Trunek popija się bardzo przyjemnie i cechuje się wszechstronnością, która pozwala cieszyć się nim w każdej sytuacji. Glenfiddich to whisky odpowiednia dla kogoś, kto chce wejść w świat szkockiej whisky single malt.
Zapach trunku charakteryzuje się nutami kwiatowymi z domieszką słodkich owoców i miodu. Uzupełnia to miodowy posmak z akcentami gruszki i subtelnymi nutami dębu.
Glenfiddich 12 Year Old dojrzewa w najlepszych amerykańskich beczkach po burbonie i hiszpańskiej sherry przez co najmniej 12 lat. Baryłki z hiszpańskiego dębu po sherry dodają jej rozkosznej owocowej nuty – być może to właśnie one są tajemnicą jej smaku.
W niektórych zestawach razem w Glenfiddich otrzymasz także dwie eleganckie szklanki do whisky.
Dobra whisky single malt na prezent lub dla siebie
Należysz do grona miłośników whisky single malt? A może stawiasz dopiero pierwszej kroki jako koneser ekskluzywnych szkockich trunków? Sprawdź nasze propozycje i wybierz whisky, która zostanie z Tobą na dłużej!