Piwo Barrel Aged. Co to jest i po co się robi?
Dowiesz się:
- czym jest piwo Barrel Aged,
- jak smakuje Barrel Aged,
- kiedy powstało pierwsze piwo Barrel Aged.
Leżakowanie w beczkach kojarzy nam się przede wszystkim z whisky lub brandy. Okazuje się jednak, że tę metodę zaczyna stosować coraz więcej browarów – zarówno tych większych, jak i mniejszych. Co więcej, nie jest to nic nowego w przemyśle piwowarskim. Czym jest piwo Barrel Aged, w jaki sposób się je produkuje i czy jest warte swojej ceny?
Spis treści
Barrel Aged – co to znaczy?
Angielski termin „Barrel Aged” oznacza po prostu, że dane piwo leżakowało w beczce. Może być to dowolny trunek – dolnej lub górnej fermentacji – który przez jakiś znajdował się w drewnianej beczce lub miał kontakt z tym surowcem. Celem tego procesu jest nadanie piwu niepowtarzalnego charakteru drewna, a także smaku tego, co wcześniej znajdowało się w beczce. W ten sposób można uzyskać np. piwo o aromacie dobrej gatunkowo whisky.
Czytaj też: Kapsle od piwa… Czy wiesz, że to cudeńko techniki?
Piwo Barrel Aged leżakuje w beczkach z różnych gatunków drewna. Może być to np. dąb, jabłko, olcha lub orzesznik. Wnętrze większości beczek jest dodatkowo zwęglone, by jeszcze bardziej wzmocnić tzw. smak drewna. Ostateczny efekt zapiera dech w piersiach!
Piwo o smaku drewna?
Po ostatnim zdaniu poprzedniego akapitu zapewne myślisz sobie: „niby dlaczego miałbym chcieć, by moje piwo smakowało jak drewno?” Na pierwszy rzut oka brzmi to absurdalnie, ale w rzeczywistości takie nie jest. Beczka rozszerza się i kurczy w zależności od pogody, wlewając leżakujące piwo w drewniane szpary. Proces ten napełnia trunek substancją chemiczną naturalnie występującą w drewnie – waniliną. Tak, tą samą waniliną, którą zapewne nie raz widziałeś w kuchni. To właśnie ten popularny zamiennik wanilii sprawia, że piwo Barrel Aged jest tak pyszne.
Ten trik w połączeniu z leżakowaniem w beczce, która wcześniej była wypełniona innym alkoholem pozwala stworzyć piwo, jakiego jeszcze nigdy nie piłeś. Np. po dojrzewaniu w starych beczkach po whisky piwo nabiera smaków dębu i słodu, połączonych z owocowym aromatem chmielu.
Piwo Barrel Aged – historia
Jeśli kiedykolwiek interesowałeś się wytwarzaniem piwa rzemieślniczego, zapewne wiesz, że wielu domowych piwowarów pozwala leżakować swoim trunkom w beczkach. Z perspektywy historii nie jest to nic nowego – kiedyś wszystkie piwa dojrzewały właśnie w ten sposób. Widać to nawet na filmach, gdzie karczmarze leżą złocisty napój bezpośrednio z solidnych drewnianych pojemników. Beczki często przechowywane w jaskiniach piwnych, które były idealnym miejscem do składowania ze względu na stałą, niską temperaturę.
Jednak wraz z pojawieniem się stali nierdzewnej po zakończeniu prohibicji drewniane beczki stały się przeszłością w amerykańskim przemyśle piwnym. Niemniej jednak, wraz z ekspansją rewolucji rzemieślniczej, która rozpoczęła się w latach 70., coraz więcej browarów zaczęło wracać do tej metody, aby nadać swojemu piwu niepowtarzalny charakter.
Z czasem pokuszono się o pójście krok dalej i zaczęto przelewać piwo do beczek, które wcześniej były miejscem leżakowania dla napojów spirytusowych (whisky, bourbon, tequila, rum itp.) i win. Łączy to charakter i smak drewna z piwem, jednocześnie podkreślając wyrazisty profil smakowo-zapachowy dojrzewającego wcześniej alkoholu.
Znasz już piwo Barrel Aged?
A czy Ty degustowałeś już piwo Barrel Aged? Jeśli nie, czas jak najszybciej nadrobić zaległości! Rozejrzyj się po piwiarniach w Twoim mieście lub sklepach online – być może aromatyczne piwo z nutą wanilii i whisky jest bliżej niż Ci się wydaje!
To też Cię zainteresuje: Co to są piwa kraftowe i dlaczego są droższe, niż przemysłowe?