Poznaj nasze propozycje, z czym pić rum?
Whisky

Poznaj nasze propozycje, z czym pić rum? 

Dowiesz się:

  • z czym pić rum,
  • jakie napoje pasują do rumu,
  • a także z czym łączyć poszczególne rodzaje rumu.

Rum to alkohol destylowany z melasy lub soków trzciny cukrowej. Jest to napój alkoholowy, który zyskał na popularność  na całym świecie ze względu na swoje bogate smaki i aromaty. Ten wyjątkowy trunek produkowany jest głównie w krajach arabskich i właśnie dlatego wielu konsumentom kojarzy się on z pirackim statkiem. Istnieją różne rodzaje rumu – jasny, ciemny, złoty czy starzony. Każdy z nich ma swój unikalny smak, aromat i łączony może być z różnymi napojami.

Jakie napoje pasują do rumu?

Rum możesz pić bez żadnego dodatki lub wzbogacić swój alkohol o różnorodne smaki i aromaty. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie soki lub napoje pasują do tego rodzaju trunku. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest Coca-Cola, która w połączeniu z rumem i limonką tworzy klasyczną mieszankę – znaną jako Cuba Libre. Innym, trafnym wyborem jest sam sok z limonki, który dodaje świeżości i orzeźwienia do rumu. Są smakosze, którzy odważnie mieszają ciemne piwa z rumem. Podobno warto eksperymentować, aby znaleźć idealne połączenie – my jednak wolimy trzymać się sprawdzonych sposobów, dlatego podpowiemy Ci, jakie napoje najbardziej pasują do rumu. 

Z czym połączyć poszczególne rodzaje rumu? 

Zacznijmy od białego rumu. Jest on zwykle łagodniejszy i delikatniejszy w smaku niż jego ciemniejsze odpowiedniki, dlatego dobrze sprawdza się w lekkich koktajlach. Można go połączyć z tonikiem, sokiem ananasowym, sokiem z cytryny lub limonki, syropem kokosowym lub syropem miętowym. Daje wiele możliwości tworzenia klasycznych koktajli dla pań, które lubią delikatne smaki, a jednocześnie nie chcą stracić aromatu białego rumu. 

Trochę intensywniejszym rumem od białego jest złoty. Nadal nie można go stawiać na równi z ciemnymi rumami, ponieważ jest on dość łagodny. Najlepiej mieszać go z sokiem pomarańczowym, tonikiem, mlekiem kokosowym, sokiem z mango lub sokiem z ananasa. 

Przechodząc do mocniejszych rumów, czyli ciemnych należy wspomnieć, że je najlepiej pić bez dodatków, ponieważ ich smak jest silny i złożony, dzięki czemu zachwyca degustujących już z pierwszym łykiem. Jeśli jednak chcesz stworzyć coś niesamowitego z jego udziałem to postaw na mocne drinki i koktajle. Ciemne rumy łącz z Coca-Colą, sokiem z limonki, sokiem z pomarańczy, syropem z trzciny cukrowej, syropem karmelowym lub syropem waniliowym.

Z czym mieszać rumy premium? 

Na rynku dostępne są również rumy premium, czyli trunki produkowane z wysokiej jakości składników, a następnie poddawane procesowi starzenia, który trwa nawet kilkanaście lat. Rumy premium cechują się unikalnością – zazwyczaj produkowane są w niewielkim nakładzie, co przyczynia się do większej ceny. Najlepiej taki alkohol pić bez żadnych dodatków, ponieważ jego smak i aromat są naprawdę wyjątkowe. Jeśli jednak chcesz połączyć wybrany trunek klasy premium z dowolnym napojem, to sięgnij po wodę gazowaną. Do tego rodzaju rumów pasują również słodkie przekąski, a szczególnie te, które w swoim składzie mają karmel lub gorzką czekoladę. 

Jakie przekąski pasują do rumu?

Rum to alkohol, który można spożywać w towarzystwie wielu różnych przekąsek. Jest to świetna alternatywa dla osób, które do tej pory wybierały rum tylko w formie drinka lub koktajlu. Najpopularniejszą przekąską podawaną do rumu są owoce, takie jak mango, ananas, banany czy papaja, które doskonale komponują się z karaibskim klimatem i smakiem rumu. Innym dobrym wyborem są pikantne przekąski, na przykład nachosy i popcorn, które dodają kontrastu do słodkiego smaku niektórych rodzajów rumu. Wiele osób preferuje także ciemną czekoladę – ona świetnie pasuje do mocnych alkoholi.

Powiązane artykuły:

Produkcja whisky – jak przebiega?

Jaki mini alkohol na prezent wybrać? Sprawdź wybór zestawów prezentowych – miniaturek!

Jakie whisky dla początkujących? Które whisky kupić? Whisky single malt czy blended?

Zapisz się na newsletter
Zapisz się na newsletter

Niechaj ten blog wejdzie w krew mocniej!